Mutația COVID-19 din India aruncă în aer Europa. A ajuns și la Paris

Mutația COVID-19 din India aruncă în aer Europa. A ajuns și la Paris

LE NOUVEL OBSERVATEUR (Franţa), 22 aprilie 2021 - Aproximativ douăzeci de studenți indieni au dat rezultate pozitive pentru varianta Covid în Belgia, după ce au aterizat la Paris.

Aproximativ douăzeci de studenți din India au dat rezultate pozitive pentru varianta "indiană" a COVID-19, a informat joi, 22 aprilie, o sursă oficială din Bruxelles.

Este pentru prima dată când această variantă "indiană" a coronavirusului a fost detectată în Belgia. Serviciile lui Pedro Facon, responsabil cu criza sănătății pentru guvernul belgian, au confirmat informații din partea presei și a experților belgieni.

Acești studenți fac parte dintr-un grup de 43 de persoane care au venit să primească instruire în îngrijirea medicală, precizează RTBF. Au ajuns pe aeroportul "Charles de Gaulle" din Paris pe 12 aprilie. Cu toate acestea, au dat rezultate negative pentru COVID-19 înainte de plecarea lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la Paris, "au fost duși cu autobuzul la Aalst și Louvain. Probabil că în autobuz era un super propagator care i-a infectat pe ceilalți", a declarat virusologul Marc Van Ranst pentru VRT, un post de radio flamand. "Cinci zile mai târziu, pe 17 aprilie, primii studenți s-au îmbolnăvit. Au fost apoi testați și cercetările arată că este vorba despre noua variantă indiană".

Studenții suferă de simptome destul de ușoare. Din fericire, au fost plasați în carantină în orașele flamande Aalst și Leuven.

După cum a declarat pentru RTBF microbiologul Emmanuel André, de la Universitatea Catolică din Louvain, "aceasta este cu adevărat o lecție de învățat: datorită testării şi carantinei stricte sperăm să conținem acest fenomen cât mai mult posibil".

Marea Britanie a restricționat zborurile din India

Identificată deja în Regatul Unit, varianta indiană provoacă îngrijorare. Marea Britanie a restricționat luni zborurile din India pentru rezidenții săi, după confirmarea a 103 de cazuri ale acestei variante pe teritoriul său, iar Franța a adăugat, miercuri, India pe lista țărilor ai căror călători sunt supuși unei carantine obligatorii.

Această variantă, detectată în vestul Indiei în octombrie, este calificată drept "dublă mutantă", deoarece este în special purtătoarea a două mutații perturbatoare la nivelul proteinei "spike" a virusului Sars-CoV -2. Una dintre acestea ar putea fi capabilă să provoace o creştere a transmisiei bolii.

Primarul din Aalst, naționalistul flamand Christoph D'Haese, a considerat "inacceptabil" faptul că un transportator al acestei variante ar fi putut intra pe teritoriul belgian fără să fi fost detectat și izolat în prealabil. Potrivit oficialului, a fost nevoie de "un al treilea test" pentru a produce un rezultat pozitiv.

Studenții au fost supuși unui test PCR în țara lor înainte de a lua avionul, apoi un test rapid din nou la sosirea lor în Roissy, potrivit presei belgiene.

În Belgia, o țară cu 11,5 milioane de locuitori, pandemia a ucis aproape 24.000 de oameni, iar al treilea val a pus din nou o presiune mare asupra sistemului spitalicesc de mai bine de o lună.

Acest lucru se datorează virulenței variantei britanice care reprezintă în prezent 85% din tulpinile de virus care circulă în Belgia, variantele sud-africană și braziliană reprezentând împreună mai puțin de 10%. (Rador)