Turismul, în vizorul mafiilor: Cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de euro

Turismul, în vizorul mafiilor: Cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de euro Plaja Villasimius, Sardinia. Sursa foto: arhiva EVZ

RAI NEWS. Cifra de afaceri a criminalității organizate, derivată din infiltrarea în economia legală a sectorului turistic, depășește 2,2 miliarde de euro, din care aproape 40% în sudul Italiei, potrivit unui calcul realizat de o cercetare efectuată de Demoskopika, care elaborează date oficiale sau din surse credibile, consultate în prealabil de Agenția ANSA.

Numai organizației 'ndrangheta i se atribuie 40% din cifra de afaceri totală și aproape 4.500 de companii prezintă cel mai mare risc de spălare a banilor asociat cu crizele de lichidități cauzate de pandemie. "Turismul, îngenuncheat de COVID-19, este tentat de ajutoarele asociațiilor criminale", spune președintele Demoskopika, Raffaele Rio.

Dacă veniturile estimate ale criminalității organizate derivate din infiltrarea economică în sectorul turistic italian se ridică la 2,2 miliarde de euro, partea cea mai mare - conform cercetărilor efectuate de Demoskopika - este realizată de 'ndrangheta cu o cifră de afaceri de 810 milioane de euro, egală cu 37% din veniturile totale. Urmează Camorra cu 730 milioane de euro (33%) și Mafia cu 440 de milioane de euro (20%) și criminalitatea organizată din Puglia și Basilicata cu 220 de milioane de euro (10%).

Observând nivelul teritorial, rezultă, de asemenea, că 38% din veniturile infracționale, egale cu 825 milioane de euro, ar fi concentrate în sudul Italiei, care este urmat de centrul țării cu 515 milioane de euro (23%), nord-vest cu 490 milioane de euro (22%) și nord-est cu 370 milioane de euro (17%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Există șase sisteme turistice regionale care prezintă cele mai mari riscuri de infiltrare criminală în țesutul economic: Campania, Sicilia, Lazio, Calabria, Lombardia, Puglia. Pe partea opusă, sunt patru regiuni cu o vulnerabilitate mai mică, prezente în grupul de realități cu un risc "scăzut" de infiltrare economică: Marche, Veneto, Friuli-Venezia Giulia și Trentino-Alto Adige. (Rador)

https://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Demoskopika-turismo-nel-mirino-nelle-mafie-giro-di-affari-da-oltre-2-miliardi-74c1115a-782d-49f4-9aee-7951fea5d75f.html?refresh_ce