Vaccinarea anti-Covid-19 direct din mașină a început. Se folosește un singur tip de vaccin

Vaccinarea anti-Covid-19 direct din mașină a început. Se folosește un singur tip de vaccin

România va avea primul centru de vaccinare de tip drive thru. Oficialii au anunțat deschiderea mai multor centre de acest tip în special în mediul urban.

Astfel, în Deva se va deschide sâmbătă un centru de vaccinare „drive thru”, vaccinare direct din mașină. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Hunedoara, pentru vaccinarea la centrul organizat în parcarea unui centru comercial din oraș nu este nevoie de programare. Centrul își va desfășura activitatea zilnic între orele 10.00 și 19.00.

”Persoanele pot veni doar cu mijloacele de transport, fie personale–autoturisme cu capacitate maximă de 4 plus unu persoane–sau mijloace de transport în comun gen taxi sau alte tipuri similare de transport. În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate și este recomandat să se prezinte cu chestionarul de triaj și cu cel de consimțământ completate”, se arată în comunicat.

Acces facil la vaccinare. Se va folosi serul Pfizer

În cazul în care persoanele nu se prezintă cu documentele completate, acestea le primesc de la organizatori, le completează sub supravegherea medicului, apoi se evaluează criteriile medicale, se efectuează vaccinarea fără ca persoana să coboare din autoturism. La final se face înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor.

Tipul de vaccin folosit este cel produs de Pfizer BionTech, organizatorii fiind pregătiți pentru vaccinarea a peste 500 persoane zilnic. Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, recomandă persoanelor care doresc să se vaccineze să se prezinte în număr cât mai mare la acest centru.

Dr. Gheorghiță: Doar 300.000 de persoane pe listele de așteptare

Centrele tip „drive-thru”.vor fi amenajate în București și orașele mari până la finalul lunii aprilie, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a dat asigurări că în lunile următoare vor fi vaccinuri suficiente pentru toti doritorii. 8 milioane de doze sunt așteptate până la sfârșitul lunii iunie doar de la compania Pfizer.

„Noi credem că până la sfârșitul lunii aprilie vom operaţionaliza câteva centre drive-thru inclusiv în municipiul Bucureşti. Încercăm să le amplasăm în zone relativ accesibile şi în care foarte multe persoane mai au şi alte tipuri de activităţi, de pildă în preajma hipermarketurilor”, a precizat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți. 

Doar 300.000 persoane mai sunt în acest moment pe listele de aşteptare, la vaccinarea anti-Covid. Marți a fost prima zi, potrivit dr. Gheorghiță, când locurile pe listele de așteptare au depășit înscrierile programate. În cadrul aceleiași conferințe, oficialul a anunțat modificări la modalitatea de programare pentru vaccinare. Astfel, se lucrează la o metodă prin care cetățenii să își poate face programare telefonică direct la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesar un cont pe platformă. Valeriu Gheorghiță a mai spus că se ia în calcul vaccinarea în spitalele non-COVID a pacienților bolnavi cronic, iar de miercuri va demara vaccinarea prin centrele mobile.

Citește și Vaccinarea, ”testul suprem” al românilor. Fiecare set de restricții atrage pierderi zilnice de 20 de milioane de euro în Capitală

Ne puteți urmări și pe Google News