Românii nu se mai înghesuie la cules de sparanghel. Fermierii austrieci, loviți crunt
- Mihai Soica
- 17 aprilie 2021, 14:24
Fermierii din Austria se plâng că resimt o criză acută de lipsă de muncitori la cules de sparanghel.
Dacă anul trecut, pe vremea asta, de pe Aeroportul Internațional Cluj Napoca decolau spre Germania, zeci de avioane, având la bord sute de muncitori români, care mergeau să culeagă sparanghel, acum lucrurile s-au schimbat radical.
Potrivit directorului Aeroportului Internațional Cluj Napoca, în 2021, niciun avion nu a plecat de la Cluj, cu muncitori români.
În 2020, în plină stare de urgență, mii de oameni se înghesuiau la Cluj, pentru a pleca spre Germania. Cazul a făcut înconjorul lumii, iar presa a relatat situația ciudată în care se afla România.
Austria caută cu disperare români
Vecina Germaniei, Austria, a anunțat că deja există o criză pe piața muncitorilor sezonieri care lucrează în agricultură. Austriecii susțin că românii nu mai vin să lucreze, iar ei sunt obligați să caute muncitori în Ucraina și Kosovo. Muncitorii români preferă să meargă la muncă în Germania, unde sunt mai bine plătiți, iar drepturile lor mai bine respectate.
În prezent, din cei 13.800 de muncitori sezonieri care merg să culeagă sparanghel sau să întrețină viile, 4.800 sunt români, 2.800 unguri și 1.600 polonezi. Diferența semnificativă trebuie acoperită din alte țări.
Austria a devenit ”nefrecventată” de muncitorii sezonieri din agricultură. Un fermier a fost prins că îi plătea pe muncitori cu patru euro/ora de muncă, ceea ce a fost considerat de oficialii austrieci drept o exploatare. De altfel, chiar ministrul de Finanțe din Austria, Gernot Blumel, s-a declarat suprinsă de această stare de fapt și a precizat că în Germania muncitorii sezonieri sunt plătiți cu 9.50 euro/oră.
Blumel a mai spus că nu înțelege comportamentul fermierilor austrieci din moment ce în Austria, munca sezonieră de până la 102 zile/an, este scutită de plata taxelor de sănătate și asigurări sociale.
Fermierii austrieci duc dorul muncitorilor români
Unul dintre femierii austrieci, Werner Magoschitz, a explicat că doar în Austria de Jos, sunt nevoie cam de 1.000 de muncitori sezonieri.
„Avem doar 550 de locuri contingente în Austria de Jos. Această zonă deține 60% din suprafața de cultivare a legumelor, dar doar 18% din numărul total de muncitori sezonieri alocați. Vă dați seama ce necesar de muncitori sezonieri avem”, a comentat fermierul.
Pentru a asigura necesarul de forță de muncă, fermierii se orientează să aducă la muncă muncitori kurzi, cu care spun ei se pot înțelege.
Georg Sulzmann din Mannsdorf, cultivă șparanghel și spune că anul acesta va angaja kurzi. „Am depus cerere pentru 80 de muncitori, dar am obținut doar 20 de permise de muncă. până la sfârșitul lunii aprilie. Anul acesta angajăm muncitori kurzi din Turcia pentru că, spre deosebire de români, putem comunica cu ei”, a mai spus și Sulzmann.