Exclusiv. Primarul Clotilde Armand, înfrângere în instanță. La ce e obligat acum să renunțe
- Robert Andrei
- 1 aprilie 2021, 21:05
Ceea ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a numit reorganizare, folosindu-se de o hotărâre a Consiliului Local, magistrații Secției a II-a Civilă a Tribunalului București au decis că este o acțiune ilegală și au suspendat-o.
Primarul Clotilde Armand, înfrângere în instanță. În fața acestei înfrângeri în instanță, primărița useristă este obligată să reînființeze cele trei servicii pe care a pus ochii - Administrației Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și Centrului Cultural -, și să îi repună în drepturi pe angajații care au avut de suferit în urma acestei acțiuni. Mai mult, decizia instanței lovește direct în organigrama primăriei și îl obligă pe edil să facă o alegere politică dificilă care, cu siguranță, va încinge spiritele.
Trei unități administrative vor trebui reînființate
”(...)Prin sentința civilă pronunțată la data de 30.03.2021, Tribunalul, București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal a dispus(...)suspendarea executării Hotărârii 291/04.12.2021 adoptată de pârâta (n.r. Conslilul Local al Sectorului1) până la pronunțara instanței de fond asupra acțiunii în anulare a hotărârii indicate. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare recursul urmâd a se depune la Tribunalul, București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal”, este hotărârea instanței care, cu siguranță, va cam da peste cap planurile primarului Armand.
Și asta pentru că cele trei servicii desființate în urma acelei hotărâri votate la sfârștul anului trecut de consilierii locali vor trebui...reînființate. Este vorba de Administrația Piețelor, de Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și de Centrul Cultural, trecute de edilul Armand pe lista neagră ca fiind principalale ”găuri negre” financiare ale întreg aparatului adminsitrativ al primăriei pe care o conduce (n.r. un deficit estimat de Armand la 1,2 miliarde de lei). Firește, omenii concediați sub masca reorganizării pe considerente financiare vor trebui reangajați, iar cei care au fost mutați temporar în alte servicii în baza unor contracte de muncă valabile doar trei luni vor trebui repuși în drepturi.
”Primarul Clotilde Armand avea de gând să dea afară 700 de angajați”
”Prin acea hotărâre pe care instanța a consierat-o ilegală și a suspendat-o, primarul Clotilde Armand avea de gând să dea afară 700 de angajați din totalul de 2.667. Era de fapt o concediere colectivă mascată a cărei structură de cheltuieli era deja afișată pe site-ul Primăriei Sectorului 1. Decizia instanței prin care această hotărâre de consiliu local (n.r. 291/04.12.2020) a fost suspendată obligă acum primarul să reînființeze cele trei structuri vizate de așa-zisa reorganizare și să-i repună în drepturi pe angajații concendiați sau mutați în alte servicii, dar cu contracte de muncă cu valabiltate de doar trei luni. În paralel, procesul continuă pentru anularea în instanță a acestei hotărâri abuzive. Poate dura un an, doi, cine știe cât timp, dar până la o decizie definitivă și irevocabilă hotărârea consilierilor nu mai are aplicabilitate”, ne-a explicat Ștefan Novac, liderul de sindicat al lucrătorilor din ADP.
Alegere politică grea: din doi viceprimari rămâne unul. Cade PNL-istul sau USR-istul?
Însă, pentru primăriță, care are pe mână frâiele celui mai bogat sector din București, problemele nu se opresc aici. Clotilde Armand este acum obligată să renunțe la unul dintre cei doi viceprimari ai săi: unul din partea PNL și altul coleg de partid cu ea, în USR. Și asta pentru că tot prin acea hotărâre buclucașă, suspendată acum de magistrații bucureșteni, consilierii locali au votat nu numai desființarea celor trei unități din administrația publică, ci și ca Primăria Sectorului 1 să aibă două fotolii de viceprimari.
Misiunea alegerii variantei potrivite între ”vicele” PNL și cel de la USR va fi una extrem de dificilă pentru Clotilde Armand mai ales că, în ultima perioadă, tensiunile politice dintre cele două partide s-au lăsat cu scandaluri despre care Evenimentul zilei a scris în exclusivitate. Blocarea în ultima clipă a tentativei primarului Armand de a pune pe tavă Centrul Medical Caraiman unui ONG apropiat USR și chiar certuri în ședințe de consiliu local, în care Armand și făcut colegii de coaliție „schizofrenici”, dar și unde s-a cerut demisia edilului de la sectorul 1.