Curs valutar luni, 29 martie. O nouă bornă-record pentru euro. România, încotro?
- Daniel Magureanu
- 29 martie 2021, 14:28
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni, 29 martie, în jurul orei 13:00, un curs valutar istoric de 4,89 lei pentru un euro.
Curs valutar istoric luni, 29 martie. O nouă bornă-record pentru euro. România, încotro? Astfel, media tranzacțiilor pe perechea euro/leu calculată de BNR reprezintă un record pentru piața valutară românească.
Economiştii anunţă că tendința de depreciere controlată ar putea continua chiar dacă pragul de 4,89 nu a mai fost atins până acum. Majoritatea specialiştilor estimează că euro va oscila în acest an în jurul cotației de 4,9-4,95 lei.
Mai trebuie spus că valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9182. Valoarea medie pentru orizontul de 12 luni a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro. Asta se arată în sondajul despre Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România.
Curs valutar istoric luni, 29 martie
BNR practică un regim de flotare controlată a leului, ceea ce înseamnă că lăsă moneda națională să acționeze după legile economiei. Totuşi, BNR controlează volatilitatea acesteia.
În acest context, analiştii economici au observat că, față de monedele țărilor din jur, leul românesc a avut variații mai mici în ultimele luni. Un ritm de depreciere de 2-3% pe an este considera confortabil de Banca Centrală.
Leul nu are cum să intre pe o traiectorie de apreciere în condițiile unor deficite foarte mari, care înseamnă importuri mult mai mari decât exporturile și un deficit fiscal ridicat. În acest climat economic, BNR nu îi rămâne decât să permită deprecieri mai lente ale monedei naționale.
O nouă bornă-record pentru euro
La jumătatea lunii martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României anunţa că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să crească treptat în acest an până în proximitatea limitei de sus a intervalului ţintei. Aceeaşi sursă nota că rata anuală a inflaţiei ar putea să depăşească considerabil valoarea de 2,5 la sută anticipată anterior pentru semestrul II 2021.
„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au evidenţiat perspectiva vizibil modificată a inflaţiei, arătând că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să crească treptat în acest an până în proximitatea limitei de sus a intervalului ţintei, implicit să depăşească considerabil valoarea de 2,5 la sută anticipată anterior pentru semestrul II 2021.
Totodată, după previzibila corecţie descendentă amplă din debutul anului viitor, ea este aşteptată să urce din nou deasupra punctului central al ţintei şi să ajungă la finele orizontului prognozei la 2,8 la sută - peste nivelul de 2,4 la sută din proiecţia precedentă”, se arăta în minuta BNR.