De ce nu doarme Navalnîi în închisoare. Kremlinul vine cu explicații

De ce nu doarme Navalnîi în închisoare. Kremlinul vine cu explicațiiAleksei Navalnîi. Sursa foto: Arhiva EVZ

EL PAIS. Purtătorul de cuvânt al lui Putin afirmă că trezirea opozantului la fiecare oră pentru a verifica dacă nu a fugit este o măsură normală de securitate și că închisorile străine au măsuri "mai brutale".

Kremlinul nu vede tortură în tratamentul lui Aleksei Navalnîi din închisoare. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a subliniat, vineri, că măsurile luate în privinţa oponentului proeminent din colonia penală unde este ținut după ce a fost condamnat la mai mult de trei ani de închisoare sunt reglementate și că închisorile străine au măsuri "mult mai brutale".

Navalnîi, care a supraviețuit unei otrăviri grave, în august, anul trecut în Siberia, de care îl acuză pe liderul rus, Vladimir Putin, a denunțat că starea sa de sănătate din închisoare s-a deteriorat alarmant, deoarece autoritățile penitenciare nu îi acordă îngrijiri medicale adecvate și a acuzat gardienii că îl torturează, privându-l de somn.

Autoritățile l-au declarat pe Navalnîi "cu risc de evadare", în ciuda faptului că oponentul s-a întors în Rusia din Germania - unde a primit tratament spitalicesc pentru atacul pe care l-a suferit cu o neurotoxină de origine militară - conștient că va fi cu siguranță arestat la întoarcerea sa la Moscova.

Ceea ce s-a şi întâmplat, el fiind acuzat că a încălcat probațiunea unei sentințe vechi, tocmai pentru că se afla în afara țării. În fiecare oră din timpul nopții, un gardian îl trezește pe activistul anticorupție pentru a verifica dacă nu a fugit. Ceva ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a considerat normal: "Probabil se datorează sistemului de menținere a disciplinei și ordinii în penitenciar", le-a declarat Peskov jurnaliştilor.

"Aceste manifestări diferite de disciplină în închisorile din alte ţări ale lumii se asociază cu acţiuni mult mai brutale şi inumane", a adugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Navalnîi este deținut într-o colonie penală, un tip de închisoare în care deţinuţii trebuie să muncească. De asemenea, Peskov a respins cererea de eliberare făcută de soția adversarului, Iulia Navalnaia, președintelui rus, care a cerut, de asemenea, ca Navalnîi să poată primi o vizită de la un medic specialist pentru a-l trata de dureri de spate severe și amorțeală totală a unui picior suferind.

Liderul opoziției, care, joi, a denunțat situația printr-o scrisoare pe care avocații săi au transmis-o autorităților penitenciare, a vorbit despre sănătatea sa într-un comentariu publicat de echipa sa pe contul său de Instagram. Un alt exemplu că, chiar și în închisoare, Kremlinului îi este greu să-și reducă la tăcere cel mai aprig critic, a cărui arestare în ianuarie anul trecut a provocat cele mai mari proteste din ultimul deceniu în Rusia. În text, activistul în vârstă de 44 de ani vorbește despre temerile sale că starea sa de sănătate i se va deteriora atât de mult, încât va trebui să i se amputeze piciorul.

„Dacă te îmbolnăvești grav, vei muri”

Navalnîi subliniază că obiectivul tuturor este de a încerca "în mod deliberat" să înrăutățească starea sa de sănătate pentru a-l scoate definitiv din circulație. "Odată, Mihail Hodorkovski, care a executat 10 ani de închisoare, mi-a spus: 'Principalul lucru este să nu te îmbolnăvești acolo. Nu te vor trata. Dacă te îmbolnăvești grav, vei muri' ", scrie politicianul, care îl menționează astfel pe cel mai bogat om din Rusia, condamnat pentru infracțiuni economice și care a asigurat mereu că a fost victima unei persecuții politice care încă și astăzi, când trăiește în exil la Londra, nu s-a încheiat.

Uniunea Europeană și-a arătat îngrijorarea cu privire la sănătatea adversarului. Purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politica externă a UE, Nabila Massrali, le-a cerut, vineri, autorităților ruse să îi ofere tratament medical lui Navalnîi, precum și accesul avocaților săi, și a cerut Rusiei să-l elibereze și să investigheze otrăvirea care aproape că l-a costat viaţa și despre care, potrivit Bruxelles-ului, Kremlinul trebuie să știe ceva. Moscova, care a respins toate acuzațiile, a refuzat să deschidă un dosar penal pentru atacul asupra opozantului.

Articol de Maria R. Sahuquillo

https://elpais.com/internacional/2021-03-26/el-kremlin-justifica-la-privacion-de-sueno-a-navalni-como-parte-de-la-disciplina-en-la-carcel.html

Traducerea: Rodezia Costea