Americanii se tem de un război cu China. Analiștii militari sunt îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla

Americanii se tem de un război cu China. Analiștii militari sunt îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla

Creșterea cheltuielilor cu apărarea ale Chinei determină îngrijorare în rândul oficialilor americani care sunt de părere că nu vor putea apăra Taiwan-ul în caz de conflict.

Americanii se tem de un război cu China.

Mai mulți oficiali din Statele Unite se tem că în caz de război nu vor putea apăra Taiwanul. Un fost oficial al Departamentului de Apărare susține că SUA pierde în simulările de conflict cu China. David Ochmanek, fost oficial al Departamentului Apărării și asistent în jocuri de război pentru Pentagon din partea Grupului de cercetare și analiză RAND Corp se arată îngrijorat de situație, conform Express.

Oficialul a declarat că în simulările unei invazii chineze în Taiwan, forțele aeriene ale insulei sunt eliminate în câteva minute. Aceasta în condițiile în care China își va folosi imensul arsenal de rachete pentru a lovi bazele americane din Pacific și pentru a ține la distanță navele de război și avioanele americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

David Ochmanek a precizat că situația este neclară chiar și atunci când, în jocurile de război, armata SUA intervine în mod determinant.

„Chiar și atunci în simulările și în jocurile de război, echipele americane au intervenit determinat, nu au reușit să respingă invazia de fiecare data”, a precizat Ochmanek.

Analistul consideră că forța militară a Chinei a crescut la cote dramatice în ultimul deceniu.

Americanii se tem de un război cu China

Un avertisment a venit și din partea amiralului Philip Davidson, fost șef al Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite. El a atras atenția că SUA își pierde avantajul militar asupra Chinei.

„Am ajuns într-o situație de risc ce poate încuraja China să schimbe unilateral status quo-ul în zonă. Asta înainte ca forțele noastre să poată oferi un răspuns eficient. Taiwanul este în mod clar una dintre ambițiile lor... Și cred că amenințarea se manifestă în deceniul acesta, de fapt, în următorii șase ani”, a precizat amiraul.

Un alt înalt ofițer, amiralul John Aquilino, a declarat în Senatul SUA că Taiwanul este „prioritatea nr. 1” a Beijingului. Potrivit spuselor sale, o problemă va apărea mult mai curând decât se așteaptă majoritatea.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie separatistă care trebuie reunită cu China continentală. Oficialii chinezi au amenințat în numeroase rânduri că vor folosi forța militară pentru a ocupa insula.

China și-a majorat cheltuielile militare

Cheltuielile de apărare ale Chinei în acest an vor crește cu 6,8%. Premierul Li Keqiang a declarat că finanțarea va consolida forțele Chinei „prin reforme, știință și tehnologie și formarea personalului capabil”.

„Vom stimula pregătirea militară la nivel general, vom face planuri pentru a răspunde riscurilor de securitate în toate domeniile și vom spori capacitatea strategică a militarilor de a proteja interesele de suveranitate, securitate și dezvoltare ale țării noastre”, a declarat oficialul chinez.

Și Xi Jinping, președintele Partidului Comunist Chinez, a transmis, în repetate rânduri, Armatei de Eliberare a Poporului să fie pregătită de război „în orice moment”.

Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut China drept cel mai mare rival al Americii.  În prima discuție telefonică avută cu Xi Jinping, după instalarea la Casa Albă, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile economice coercitive și neloiale ale Beijingului. De asemenea, a atras atenția asupra represiunii din Hong Kong și asupra abuzurilor împotriva drepturilor omului în Xinjiang.