Regele Mihai a fost salvat de Elena Ceaușescu. Istoria secretă a unei averi de 100 milioane de dolari
- Mihai Popescu
- 28 martie 2021, 10:05
Regele Mihai a părăsit România în urma actului de abdicare de la 30 decembrie 1947. Din acel moment a început o relație ciudată între el și regimul comunist.
O relație care a fost mulți ani, până la jumătatea anilor ’80 marcată de un soi de neutralitate binevoitoare, în ciuda faptului că Regele Mihai a fost silit să abdice și să-și părăsească țara în urma unui ultimatum dat de comuniști. Actorii principali ai acelui moment au fost Petru Groza, prim-ministru, Gheorghe Gheorghiu-Dej, șeful PCR și Al. Vîșinski, reprezentantul URSS în România. Coabitarea Regelui cu regimul comunist se încheia abrupt, deși trecuseră doar trei ani și jumătate de la 23 August 1944 și doi ani de la decorarea sa de către URSS pentru meritul de a fi scurtat Cel De-al Doilea Război Mondial cu cel puțin șase luni, salvând milioane de vieți.
Ce spunea CIA despre averea Regelui
În același sens, scotocind arhivele străine, istoricul Florin Banu susține că “o notă a CIA din 27 ianuarie 1949 relevă faptul că resursele financiare de care ar fi dispus fostul suveran la sosirea sa în Elveția erau estimate la cca 500.000 de franci elvețieni, sumă din care s-ar fi cheltuit deja 380.000 de franci cu prilejul călătoriilor efectuate în Marea Britanie și S.U.A. În acest context, pentru a asigura noi fonduri, regina mamă ar fi demarat demersuri pentru vânzarea la Londra a unei părți a bijuteriilor sale celebre, iar fostul rege ar fi vândut unul dintre automobilele sale.
”Dificultățile în a obține rapid sumele de bani lichizi necesare activității l-ar fi împins pe fostul suveran spre o serie de negocieri cu tatăl său, fostul rege Carol al II-lea. În iulie 1950 CIA obținuse informații din care reieșea că ar fi avut loc cel puțin o întâlnire secretă între Mihai și Carol, ocazie cu care cel de-al doilea i-ar fi înmânat o sumă apreciabilă de bani. În plus, cei doi ar fi ajuns la o înțelegere, concretizată în faptul că „în ultimele șase luni” adoptaseră poziții politice publice similare. “
O fi adevărat?
Această întâlnire, invocată în nota CIA, între Carol al II-lea și Mihai I, nu are corespondent în jurnalul intim al tatălui, care se plânge în repetate rânduri de faptul că fiul său refuză să-l vadă. De altfel, relațiile reci între cei doi s-au păstrat până la final, la moartea lui Carol al II-lea, din 1953, Regele Mihai neparticipând sub un pretext oarecare.
Securitatea a descoperit dispariția a 47 de tablouri cu o valoare de 100 de milioane de dolari. A început demersurile pentru recuperarea lor.
Numai că, așa cum a demonstrat Evenimentul Istoric, în 1985, Elena Ceaușescu ia o decizie surprinzătoare: ordonă încetarea tuturor demersurilor juridice și abandonarea eforturilor de spionarea fostului suveran.
De ce? O parte a răspunsului și documente inedite puteți afla din materialul video oferit de Evenimentul Istoric. Dumnezeu să-l odihnească-n pace pe Regele Mihai!
A apărut noul număr din Evenimentul Istoric, nr 37. Îl puteți găsi la toate chioșcurile de difuzare a presei.