EMA va da verdictul. Cât de bun este vaccinul rusesc Sputnik V

EMA va da verdictul. Cât de bun este vaccinul rusesc Sputnik V

Agenția Europeană a Medicamentului va inspecta fabricile de vaccin Sputnik V în Rusia. Decizia instituției repune pe tapet viabilitatea vaccinului rusesc, care a împărțit țările Europei.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va inspecta, în Rusia, fabricile de vaccin Sputnik V. Vaccinul se află în procedură de aprobare de către regulatorul european, a anunțat șeful EMA în fața unei comisii din Parlamentul European.

Franța ar putea demara în luna iunie vaccinarea populației cu vaccinul rusesc Sputnik V, a declarat Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, într-un interviu acordat postului de radio France Info.

Emer Cook, președintele EMA, a precizat însă că nu poate oferi un orizont de timp pentru validarea Sputnik V în UE, întrucât producătorii acestuia încă nu au răspuns la toate întrebările agenției. Ea a precizat, citată de Politico, că se află în curs procedurile de aprobare pentru vaccinurile Novavax și CureVac.

„Uniunea Europeană ar putea folosi vaccinul după ce va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar Franța ar putea să îl folosească în iunie, la începutul verii”, ar mai fi spus ministrul francez la postul de radio, conform citatului publicat de agenția de stat rusească Tass.

Comisar european pentru piața internă: „UE nu are absolut deloc nevoie de Sputnik V”

Aceste declarații ale oficialului francez survin după afirmația făcută de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton: „UE nu are absolut deloc nevoie de Sputnik V”. Poziția lui Breton a provocat în mod evident iritare la Moscova.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene  a avertizat că efortul global de vaccinare tinde să fie politizat. Oficialul consideră că trebuie să fie folosite toate vaccinurile pe care țările le au la dispoziție. „Franța este deschisă la toate opțiunile”, a spus el.

Unii lideri UE, printre care Angela Merkel și Mario Draghi, au declarat recent, în contextul crizei de vaccinuri din Europa, că ar comanda doze de vaccin Sputnik pentru țările lor chiar și dacă EMA nu l-ar autoriza.

Ungaria și Slovacia au eludat mecanismul comun european de achiziție a vaccinurilor. Cele două țări au cumpărat Sputnik V pe contr propriu. În plus, producătorii Sputnik V au încheiat acorduri cu mai multe companii din UE pentru producție locală de vaccin, inclusiv în Franța și Germania, informează Moscow Times. Italia este o altă țară care va produce vaccinul rusesc.

Sursa: Digi 24

Ne puteți urmări și pe Google News