Reverență către Putin? Merkel mizează pe Sputnik V. Vaccinul ar putea fi aprobat în Germania

Reverență către Putin? Merkel mizează pe Sputnik V. Vaccinul ar putea fi aprobat în Germania

Miza vaccinului rusesc Sputnik V este destul de delicată, polarizând țările UE. Germania este țara care și-a exprimat aprobarea în vederea utilizării sale.

Angela Merkel mizează pe Sputnik V. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V pentru ţara sa. Cu condiția ca acesta să fie autorizat în UE. Anunţul survine pe fondul unor critici aspre care o vizează pe Angela Merkel din cauza încetinirii campaniei de vaccinare în Germania, relatează AFP.

Angela Merkel mizează pe Sputnik V. ''Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face''

'În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE'', a declarat politiciana, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. În acest caz, ''aş prefera o comandă din partea UE''. Dar ''dacă acest lucru nu intervine (...) atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face'', a adăugat ea.

Ungaria este prima țară din Europa care a autorizat vaccinul rusesc. Potrivit Politico, serul Sputnik 'ar putea deveni irezistibil țărilor care au relații mai apropiate cu Moscova'. Recent, Italia a anunțat că va produce vaccinul rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, cancelarul german a declarat că este gata să fie vaccinată cu AstraZeneca, deși vaccinarea a fost suspendată pentru câteva zile, Cauza sunt o serie de tulburări rare şi grave de coagulare la unele persoane vaccinate, totuși fără o legătură dovedită cu serul administrat.

Boris Johnson s-a vaccinat cu AstraZeneca. "Este sigur"

Tot vineri, primul ministru britanic a făcut prima doză a vaccinului. Demnitarul i-a asigurat pe conaționali că vaccinul este "sigur", relatează BBC. Boris Johnson (56 ani) i-a îndemnat pe englezi să-și inoculeze doza de vaccin. El a mai estimat că drumul Marii Britanii pentru evitarea unui alt lockdown este "în grafic". În contextul în care în Regat se înregistrează o scădere a furnizării de vaccinuri COVID-19.

vaccin Boris Johnson, AstraZeneca,

Boris Johnson vaccin

Mai multe țări europene au anunțat că vor relua vaccinarea cu AstraZeneca după confirmarea de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a faptului că vaccinul este "sigur și eficient". Pe fondul îngrijorărilor din mai multe state UE că vaccinul ar putea provoca cheaguri de sânge, forul european a precizat că serul nu poate fi asociat cu un risc mai ridicat. Mai mult, beneficiile utilizării depășesc orice risc, asigură EMA:

Citește și Capcanele vaccinului rusesc Sputnik. Arma secretă a lui Putin