Valeriu Gheorghiță: Din aprilie cei de pe lista de vaccinare vor avea estimată exact data vaccinării

Valeriu Gheorghiță: Din aprilie cei de pe lista de vaccinare vor avea estimată exact data vaccinării

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a dat vești bune românilor. Procedura de programare în vederea imunizării SARS-COV-2 va fi mai suplă și mai precisă.

Anunț pentru românii de pe lista de vaccinare. Prezent duminică seară în studioul Digi 24, Valeriu Gheorghiță a dat detalii despre ameliorarea procesului de programare a românilor pe platforma națională de vaccinare.

Anunț pentru românii de pe lista de vaccinare. În curând va fi funcțională estimarea timpului de așteptare

„Sunt două elemente esențiale în direcția schimbării procedurii pe platforma de vaccinare. În primul rând va fi funcțională estimarea timpului probabil când te vei vaccina. Persoana programată va ști efectiv data când se vaccinează. În al doilea rând vizăm transparentizarea tipului de vaccin cu care se face vaccinarea. E firesc ca omul să știe ce listă de vaccinare accesează și ce tip de vaccin se va folosi în cazul său. Disponibilitatea mai multor vaccinuri, în prezent avem 4 vaccinuri autorizate, trebuie să permită programarea și accesul cât mai multor români".

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că estimarea datei vaccinării va fi disponibilă pe platformă de la începutul lunii aprilie. Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a explicat că, din datele avute la dispoziție, s-a remarcat o scădere a ratei de persoane asimptomatice, precum și a celor cu o simptomatologie redusă a infecției cu virusul COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar 1.000 de persoane din 700.000 vaccinate cu ambele doze s-au infectat

„Practic avem doar o mie de persoane din 700.000 vaccinate cu ambele doze care s-au reinfectat.  Este un rezultat foarte bun. Este foarte importantă secvențierea tulpinii care a provocat reinfectarea. Astfel putem estima de ce răspunsul imun a fost scăzut. Este important să precizez că în urma vaccinării nu avem o protecție 100%. Astfel 5% dintre personale vaccinate nu dezvoltă un titru ridicat de anticorpi.

Oficialul a mai precizat că peste 350 de cabinete noi de Pfizer vor fi deschise până la 15 aprilie. Mai precis va crește cu 50% capacitatea de vaccinare în centrele de vaccinare prin activarea unor cabinete ale centrelor, care nu au mai fost folosite. Iar astfel procesul de vaccinare va fi mai rapid, mai mulți oameni se vor putea vaccina într-un timp mai scurt.

În aceeași intervenție la Digi 24, Valeriu Gheorghiță a anunțat că se deschid permanent noi centre de vaccinare în marile centre urbane. În total pe listele de vaccinare la nivel național sunt înscrise la acest moment 750.000 de persoane.