Scandalul vaccinurilor. Spania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Scandalul vaccinurilor. Spania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Spania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru o perioadă de 15 zile, până când se va clarifica dacă există o legătură între vaccin și cazurile de tromboză semnalate la nivel european.

Spania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca.

Încă un stat european suspendă vaccinarea cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca. Spania se alătură țărilor europene care au decis măsuri similare.

Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile. Măsura de suspendare a fost decisă în urma acordului convenit de guvernul central cu provinciile regionale, relatează EFE. Reprezentanții autorităților centrale și regionale s-au reunit de urgenţă, la convocarea guvernului central, pentru a discuta acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această decizie a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin. În mai multe state europene se investighează legătura dintre vaccin și circa 30 de cazuri de tromboză care au apărut.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs. Specialiștii companiei au declarat că nu au descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine. Aceasta, chiar dacă mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

Scandalul AstraZeneca ia amploare. Mai multe state europene suspendă vaccinarea. Răspunsul companiei

Spania suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Astfel, guvernul olandez a decis duminică să suspende utilizarea acestui vaccin din motive de precauţie. Decizia a fost adoptată până la 28 martie inclusiv. Măsura vine după „efecte secundare posibile” care au fost raportate în Danemarca şi Norvegia. Aceasta chiar dacă nu s-a stabilit o legătură clară între administrarea vaccinului de la AstraZeneca, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Puţin mai devreme duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie. Măsura a fost influențată de semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase sâmbătă şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută. Aceeași măsură a fost adoptată și în Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

OMS susține continuarea vaccinării

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există vreun motive pentru a renunța la vaccinul AstraZeneca. Anunțul a fost făcut după ce mai multe state europene decis, din motive de precauţie, să suspende administrarea sa.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS. Aceasta a susțnut un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.