Categoriile de pensionari care nu mai pot opta pentru reangajare. Explicațiile ministrului Muncii

Categoriile de pensionari care nu mai pot opta pentru reangajare. Explicațiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii a prezentat, joi, o serie de măsuri incluse în noua lege a pensiilor. Potrivit ministrului, persoanele pot opta pentru pensionare sau pentru continuarea activității atât în sistemul public, cât și în sistemul privat, până la 70 de ani. Există însă câteva categorii care nu pot beneficia de acest drept.

Categoriile de pensionari care nu mai pot opta pentru reangajare. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat un proiect de lege care se referă la continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc vârsta legală de pensionare. Proiectul va fi supus dezbaterii publice.

Categoriile de pensionari care nu mai pot opta pentru reangajare. Se pregătește pensionarea la 70 de ani?

Potrivit oficialului, acestea vor avea opțiunea să continue până la 70 de ani. ”Pe lângă faptul că persoana rămâne activă în câmpul muncii, rămâne cu veniturile la nivelul salariului. Este un drept, nu o obligație. Persoana poate să se răzgândească și să se întoarcă la pensie, între 65 și 70 de ani”.

Ministrul Muncii a declarat joi că noul proiect de lege ste o măsură care asigură un principiu de echitate pentru toate persoanele care beneficiază de dreptul la pensie și doresc să muncească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul proiect de lege se referă la dreptul de a munci și după îndeplinirea vârstei legale de pensionare, a declarat, joi, ministrul Muncii.  "Exercitarea acestui drept este la latitudinea angajatului. Din punct de vedere legal are posibilitatea de a se pensiona la îndeplinirea vârstei legale sau de a continua activitatea profesională".

Ce categorii de pensionari nu se vor putea reangaja

"Fac excepție de la aceste măsuri următoarele categorii: persoanele alese în mandate pe o perioadă definită conform Constituției, persoanele care beneficiază de drepturi de autor conform Legii 8/1996, personalul didactic conform Legii Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate, membrii Academiei Române, respectiv persoanele din admnistrațiile autonome sau din instituțiile publice care exercită un mandat".

Ministrul a mai precizat că, în cazul persoanelor care se apropie de vârsta legală de pensionare, dar încă lucrează, angajatorul trebuie să le notifice că pot opta pentru continuarea lucrului sau pentru pensionare.

"Este o măsură activă prin care încurajăm munca. Este o flexibilizare a relațiilor de muncă dintre angajatori și cei care îndeplinesc vârsta legală de pensionare", a mai precizat Raluca Turcan. În sectorul public, pentru cei care aleg să lucreze până la 70 de ani se suspendă plata pensiei. Această regulă nu se aplică pentru sectorul privat. căci nu cumulează două surse de venit de la stat.

Pensionarii se pot reangaja la cerere în sistemul public și în sistemul privat

"Am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională. Este un principiu de echitate al persoanelor care au acest drept în raport cu cei care nu au deschis încă vârsta de pensionare sau cu cei care beneficiază de pensie la vârste mult reduse. Dacă persoana optează pentru continuarea activității poate solicita reluarea plății pensiei cu notificare de încetare a raporturilor de muncă. Măsura se adreseză atât pensionarilor care lucrează, cât și celor care deși s-au pensionat, doresc din motive obiective sau subiective să revină asupra deciziei și să lucreze din nou.

Un alt avantaj al inițiativei legislative este acela că pensionarii care optează pentru reangajare pot solicita recalcularea pensiei, având drept consecințe majorarea punctului de pensie și a punctajului anual", a mai precizat Raluca Turcan. Dacă persoana a optat că dorește să lucreze până la îndeplinirea vârstei legale de pensionare, ea poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public.