Imaginea dezastrului de la Înalta Curte. Dezvăluirile incendiare ale avocatului Toni Neacșu
- Mihnea Talau
- 8 martie 2021, 19:44
Potrivit ultimelor cifre, întârzierile în motivarea hotărârilor judecătorești nu reprezintă cazuri izolate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aproape o treime din hotărârile pronunțate în 2020 de instituția condusă de judecătoarea Corina Corbu au fost redactate cu întârziere.
Imaginea dezastrului de la Înalta Curte. Avocatul Toni Neacșu a prezentat cifrele privind, cauzele rulate, cele soluționate și hotărârile restante. Atât la Secția I-a și a II-a Civilă, Contencios administrativ și fiscal, Secția penală și Completul de 5 judecători.
Potrivit tabelului publicat de Toni Neacșu (vezi faximil), în anul 2020 au fost pronunțate 15.270 de hotărâri. Dintre acestea 4.272 au fost redactate cu întârziere, adică 27,9%. În ceea ce privește secția penală, au existat 2351 de hotărâri judecătorești pronunțate, dintre care 445 (18,9%) au fost redactate cu întârziere. Iar la completele de 5 judecători, dintre cele 554 de hotărâri pronunțate, 173 au fost de asemenea motivate cu depășirea termenului legal (31,2%).
Situația hotărârilor judecătorești
Iată dezvăluirile avocatului Adrian Toni Neacșu despre ce se întâmplă la Înalta Curte:
„Am primit și de la ICCJ datele statistice privind situația hotărârilor judecătorești motivate cu întârziere.
În acest moment, având în vedere și datele similare obținute pentru celelalte instanțe judecătorești, există o fotografie a imaginii de ansamblu pentru fundamentarea temeinică a uneia sau alteia dintre soluțiile legislative pentru îmbunătățirea situației.
Cifrele ICCJ sunt dramatice (sau revoltătoare dacă privești din perspectiva justitiabilului). În special cele ale secției de contencios administrativ, care este pur și simplu sufocată de dosare.
Sintetic, în 2020 din 15.270 de hotărâri pronunțate 4.272, adică 27,9%, au fost redactate cu întârziere.
La secția penală 445 de hotărâri din 2351 au fost redactate cu întârziere (18,9%) iar la completele de 5 un număr de 173 din 554 (31,2%).
Fără alte observații acum, cifrele justifică propunerile de modificare a legislației pe care le promovez:
- mărirea termenului de pronunțare a hotărârii complimentar cu obligativitatea motivării în același termen.
- lege distinctă pentru organizarea și funcționarea ICCJ, în care să fie cuprins și actualul regulament de organizare și funcționare, astfel încât să fie respectate cerințele Constituției”, a scris avocatul Toni Neacșu, potrivit luju.ro.
Hotarârile judecătorești motivate cu întârziere au devenit o practică în justiția română. Amânări repetate, întârzieri. Magistrații au ajuns să facă justiție după bunul plac, umilindu-i pe românii care așteaptă cu sufletul la gură hotărârile instanței.