Curtea Supremă din Israel, decizie fără precedent: „Încalcă democrația”

Curtea Supremă din Israel, decizie fără precedent: „Încalcă democrația”

Curtea Supremă din Israel vrea să limiteze monitorizarea Covid-19 făcută de Serviciile de Securitate pentru că încalcă democrația.

Curtea Supremă din Israel ia o decizie fără precedent. În timpul pandemiei de Covid-19, aceasta a decis să limiteze puterea de monitorizare a Serviciilor de Securitate.

De luni, Guvernul are datoria de a limita monitorizarea cazurilor de Covid-19. Curtea Supremă consideră că această supraveghere „draconică” încalcă democrația.

Shin Beth, serviciul de securitate internă din Israel, s-a implicat foarte mult în pandemia de Covid-19. Încă din martie 2020, serviciul a început să colecteze informații despre cetățeni.

Serviciul de Securitate Internă a început să geolocalizeze telefoanele mobile în cadrul „războiului” purtat împotriva pandemiei de COVID-19.

Curtea Supremă a blocat rapid această practică, spunând că ea ar trebui reglementată printr-o lege.

În luna iulie, parlamentul a adoptat o lege inedită.

Aceasta autorizează guvernul să folosească tehnologiile Shin Beth.

Deși inițial legea ar fi trebuit să fie în vigoare doar pentru 3 săptămâni, aceasta s-a prelungit constant. A fost în permanență reînnoită.

Ulterior, această practică a stârnit critici în legătură cu încălcarea vieţii private.

Curtea Supremă din Israel, decizie fără precedent în plină pandemie Covid-19

Curtea Supremă a dezvăluit luni că de pe 14 martie, serviciile Shin Beth for vi limitate.

Acestea vor acționa doar în privința cazurilor confirmate de Covid-19, dar dacă pacientul refuză să coopereze.

De exemplu, dacă un pacient confirmat cu Covid-19 nu dorește să spună cu cine s-a întâlnit în ultima perioadă. Atunci vor intervenii Serviciile.

„A permite guvernului să folosească detaliile supravegherii este un pas înapoi sever, excepţional şi draconic în privinţa dreptului la respectarea vieţii private şi a structurii democratice a societăţii israeliene”, a precizat Curtea.

Asociaţia pentru Drepturi Civice din Israel (ACRI) spune că trebuie „să se îndepărteze de panta alunecoasă care constă în folosirea de mijloace extreme şi non-democratice”

Aceasta este una dintre cele trei organizaţii ale societăţii civile care au sesizat justiţia.

Decizia justiţiei este "o crimă împotriva sănătăţii cetăţenilor israelieni", a spus ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch.

„Până acum, competenţele Shin Beth au permis salvarea vieţii în cazul a 500 de israelieni. La 14 martie, acest lucru se va încheia din cauza Curţii Supreme”, a scris el pe Twitter.

Israelul, care desfăşoară o campanie de vaccinare de foarte mare amploare, a ieşit progresiv din al treilea lockdown la începutul lui februarie, scrie Agerpres.

Citește și: Vaccinul din Rusia, Sputnik V, eficiență de 91,6%. O publicație de prestigiu îl laudă