Un medic celebru, despre dezastrele din spitale: „Chirurgii sunt pasibili de pedeapsă, sunt criminali”

Un medic celebru, despre dezastrele din spitale: „Chirurgii sunt pasibili de pedeapsă, sunt criminali”

Un medic celebru, despre dezastrele din spitale. Dr. Bogdan Oprița a declarat că „Există un act normativ care transformă orice chirurg în criminal”.

Un medic celebru, despre dezastrele din spitale. Dr. Bogdan Oprița a declarat că „există un act normativ care transformă orice chirurg în criminal”. În opinia doctorului, tragediile din spitale sunt generate și de aspecte de ordin legislativ. Pentru că activitatea din spitalele este reglementată de acte normative învechite.

Un medic celebru, despre dezastrele din spitale: „Chirurgii sunt pasibili de pedeapsă, sunt criminali”

Şeful UPUa  Spitalului de Urgență Floreasca a afirmat că aceste acte normative au fost aprobate în anul 1969 de Ministerul Sănătății.  Actul respectiv le interzice medicilor să folosească echipamente care produc scântei sau flacără deschisă.  Atunci când se află în prezența gazelor anestezice.

„Știți că a fost nenorocirea aceea din decembrie 2019 care s-a întâmplat la noi în spital. Atunci l-am sunat și eu pe inspectorul șef al ISU:
- Domnule, aveți un normativ pentru sălile de operații? Și mi-a dat un normativ făcut de Ministerul Sănătății din 1969. Care spune că în prezența gazelor anestezice nu se pot folosi dispozitive care fac scânteie sau flacără deschisă.
Păi ce naiba e electrocauterul? Deci, toți chirurgii în momentul de față din România, după această normă, sunt pasibili de pedeapsă. Sunt criminali”, a declarat dr. Bogdan Oprița.

Medicul vorbeşte despre dezastrele din spitale

Medicul mai spune că bolnavul respiră undeva la 5 l/min. Restul, gândiți-vă, 55 de l sunt în atmosferă.

„În momentul de față, în saloanele în care nu putem scoate aerul afară, folosim niște dispozitive care se numesc Oxigen Administrat pe Canulă Administrat în Flux Mare, care au debite între 60 și 80/l pe minut.

Bolnavul respiră undeva la 5 l/min. Restul, gândiți-vă, 55 de l sunt în atmosferă. Am făcut un calcul: dacă am 3 dispozitive într-un salon de 6 paturi și-i mai am pe ceilalți care au nevoie de oxigen obișnuit, undeva la 6 ore toată atmosfera din camera aceea devine undeva la 100% în oxigen. Și am pus o întrebare tot la pompieri:

Oameni buni, normativa care spune de la cât trebuie să avem exhaustoare în saloane,  și au căutat și au găsit. Au găsit un normativ care face referire la o prescripție tehnică din 1979 a Ministerului Sănătății, care prescripția aceea tehnică spune că la 24% oxigen mai mult în atmosferă trebuie să ne luăm măsuri de precauție, adică prizele să fie protejate pentru a nu face flamă, întrerupătoarele trebuie să fie poziționate în exteriorul salonului. Aceste acte normative trebuie evaluate astfel încât să vedem dacă ele corespund realităților din zilele noastre”, a mai explicat dr. Bogdan Oprița, șeful UPU a Spitalului de Urgență Floreasca din București în cadrul emisiunii medikatv.