Conflict între Moscova și Bruxelles. Uniunea Europeană propune sancțiuni contra unor oficiali ruși

Conflict între Moscova și Bruxelles. Uniunea Europeană propune sancțiuni contra unor oficiali ruși

Uniunea Europeană propune sancțiuni contra unor oficiali ruși de rang înalt, ca replică împotriva măsurilor de încarcerare a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Uniunea Europeană (UE) pregătește noi sancțiuni împotriva unor oficiali ruși de rang înalt. Măsura reprezintă o replică la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, conform unor surse diplomatice citate de AFP.

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord să pregătească sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt. După obținerea acordului politic, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu responsabili ruşi. Aceștia urmează să fie vizați de sancțiunile propuse la nivelul UE.

„Vor fi sancţiuni ţintite, proporţionale şi fondate din punct de vedere juridic”, a explicat un diplomat UE pentru France Presse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Reuters, vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de infracţiunile majore. De asemenea, vor mai fi vizați șeful direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general. Sancţiunile vor fi îngheţarea activelor de pe teritoriul UE şi interdicţia de călătorie în ţările membre.

Guvernele UE au decis în favoarea sancţionării unor oficiali de rang înalt deoarece astfel de măsuri au şanse mai mari să facă faţă unei contestări juridice.

„Nu putem acţiona decât împotriva funcţionarilor şi asta doar dacă avem probe”, a subliniat şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn.

Uniunea Europeană cere sancțiuni contra unor oficiali ruși

Sancţiunile vizează responsabili ai aparatului poliţienesc şi judiciar responsabili de modul inacceptabil în care a fost tratat Aleksei Navalnîi. Declarația îi aparține șefului diplomaţiei austriece, Alexander Schallenberg.

Pe de altă parte, apropiații lui Navalnîi sunt sceptici cu privire la reușita demersului. Leonid Volkov a venit la Bruxelles să pledeze pentru sancţiuni europene împotriva oligarhilor apropiaţi de Kremlin.

„Este vorba despre sancţionarea a zece funcţionari ai Kremlinului cărora nu le place să călătorească în străinătate şi care nu au aici bunuri. Ceea ce înseamnă că asta nu va fi dureros şi nu va transmite mesajul”, a avertizat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi.

Kremlinul amenință cu riposta

Kremlinul a trimis o scrisoare de avertizare europenilor înainte de reuniune. Moscova este gata să acţioneze în cazul unui nou ciclu de măsuri restrictive, unilaterale, ilegale, a avertizat ambasadorul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov.

Aleksei Navalnîi a fost reţinut când a revenit în Rusia din Germania, luna trecută. El este acuzat că ar fi încălcat termenii unei eliberări condiţionate. Navalnîi s-a recuperat în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar. Opozantul rus a acuzat Kremlinul că a încercat să-l ucidă, ceea ce Moscova neagă.