Legea desființării SIIJ a trecut de Guvern. Actul normativ merge spre aprobare în Parlament
- Ionel Sclavone
- 18 februarie 2021, 17:46
Legea pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost aprobată în Guvern și urmează să fie trimisă în Parlament spre dezbatere și adoptare.
Legea desființării SIIJ a trecut de Guvern.
Guvernul a aprobat legea pentru desființarea Secției Speciale pentru infracțiunile din Justiție. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu. Decizia a fost luată în ciuda avizului negativ dat de CSM. Actul normativ va merge în Parlament unde urmează să fie adoptată.
„A fost aprobat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Este o promsiune a coaliţiei de guvernare, dar este şi o recomandare şi pentru respectarea MCV. CSM a dat aviz negativ și pentru înființarea SIIJ, dar a dat și acum pentru desființarea acestei secții, pe alte considerente”, a declarat Florin Cîțu.
Ministrul Justiției, Stelian Ion a declarat că legea de desființare a SIIJ propune revenirea la situația dinainte de atacurile PSD la Justiție.
„Varianta pe care am propus-o a fost aceea de revenire la situația de dinainte de atacurile PSD la Justiție. Dosarele care sunt acum în curs de soluționare vor fi trimise la unitățile specializate de Parchet. Dacă sunt fapte de criminalitate organizate, la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupție la DNA, iar dacă este vorba de alte fapte vor fi trimise la Parchetele de pe lângă curțile de apel”, a spus Stelian Ion.
Magistrații cer garanții suplimentare
El a comentat avizul negativ dat de CSM, apreciind că acesta nu elogiază activitatea SIIJ ci solicită mai multe garanții pentru magistrați.
„CSM a fost împotriva înființării SIIJ, iar acum, paradoxal pare împotriva desființării. Dacă veți citi avizul veți vedea că nu este negativ în sensul desființării SIIJ. Nu există aprecieri sau elogii cu privire la activitatea SIIJ. S-au solicitat așa zise garanții de care ar avea nevoie magistrații pentru a-și desfășura activitatea. Este vorba despre imunități suplimentare cu care nu suntem de acord nici noi, dar nici foarte mulți magistrați. Sunt imunități asemănătoare celor ale parlamentarilor”, a mai spus Stelian Ion.