În ce condiții scapă evazioniștii de închisoare. CCR a decis cu majoritate de voturi
- Ionel Sclavone
- 17 februarie 2021, 22:16
Evazioniștii scapă de închisoare, cu condiția ca prejudiciul pe care l-au produs să fie mai mic de 100.000 de euro și să-l achite integral. Legea a fost declarată constituțională de CCR și urmează să intre în vigoare.
Evazioniștii care produc un prejudiciu mai mic de 100.000 euro pe care îl achită integral pot scăpa de închisoare. Curtea Constituţională a respins sesizările ÎCCJ, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare. Magistrații CCR au decis că actul normativ nu încalcă prevederile constituționale.
„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor trei sesizări cu acelaşi obiect formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului) şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile Legii privind modificarea şi completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscal”, se precizează într-un comunicat al CCR.
Pe 17 decembrie, Instanţa supremă a sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscal. Acesta prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscal. Aceasta dacă valoarea prejudiciului este mai mic de 100.000 de euro și este achitat integral.
Evazioniștii scapă de închisoare
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Modificările vizează în principal articolul 10.
„Art. 10, alin. (1): În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.
La articolul 10, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (1/1 ) și (1/2 ), cu următorul cuprins:
(1/1) în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
(1/2) dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) şi (1 prim)”.
Proiectul a fost respins o dată de CCR
Proiectul a fost avizat negativ de Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său”.
Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională. Curtea a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr. 147/2019.
La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat o serie de amendamente. Ei au introdus pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Acum, după decizia CCR, evazioniștii scapă de închisoare.