Explorare marțiană: nou indiciu cheie. Vaporii de apă "evadați" ar putea indica viața pe Marte. VIDEO

Explorare marțiană: nou indiciu cheie. Vaporii de apă "evadați" ar putea indica viața pe Marte. VIDEO

Un studiu recent a detectat vapori de apă care "evadează" din atmosfera planetei Marte. Este un nou indiciu solid în favoarea ipotezei că Planeta roșie ar fi putut găzdui forme de viață.

Nou indiciu cheie pe Marte: vaporii de apă "evadați"! Doi cercetători de la o universitate din Marea Britanie au anunţat miercuri că au detectat vapori de apă care "evadează" din atmosfera planetei Marte. Este un nou indiciu care susține ipoteza că Planeta Roşie ar fi putut găzdui în trecut forme de viaţă, informează AFP, citată de Agerpres.

Cmunitatea ştiinţifică admite pe scară largă teoria potrivit căreia Marte ar fi avut în trecutul săi apă din abundenţă. Apa în stare lichidă era prezentă în lacuri şi râuri. În prezent, apa de pe Planeta Roşie este în principal "captivă" în calotele glaciare şi în subsolul său.

Nou indiciu: vaporii de apă "evadați"! Hidrogenul "evadează" din atmosfera marţiană

Conform unui nou studiu publicat în revista Science Advances de doi cercetători de la Open University din Marea Britanie, o parte din această apă continuă să se evapore. Ea ia forma hidrogenului care "evadează" din atmosfera marţiană. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui mic aparat denumit NOMAD. Acesta a fost plasat la bordul sondei ExoMars de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia spaţială rusă (Roscosmos). NOMAD măsoară lumina ce traversează atmosfera planetei Marte.

 

"Instrumentul NOMAD este pe cale să schimbe fundamental înţelegerea noastră asupra evoluţiei apei pe Marte", a declarat Manish Patel, coautor al studiului.

Apariția vaporilor este un indiciu valoros pentru existența vieții pe Marte

Potrivit acestui profesor conferenţiar în Ştiinţe planetare, instrumentul NOMAD "oferă o cunoaştere inedită a izotopilor apei din atmosfera lui Marte, în funcţie atât de timp cât şi de localizarea lor" pe planetă. NOMAD reprezintă  "un element crucial pentru a înţelege modul în care Marte şi-a pierdut apa de-a lungul timpului". Prin urmare, o înțelegere"a modului în care profilul său de planetă locuibilă s-a modificat de-a lungul istoriei".

Sue Horne, directoarea departamentului de explorare spaţială al Agenţiei spaţiale britanice, a vorbit despre aceste noi cercetări ştiinţifice. Ele reprezintă "un element cheie pentru eforturile de a descifra misterele 'Planetei Roşii". "Înţelegerea apariţiei vaporilor de apă de pe Marte ne va ajuta să răspundem la o întrebare esenţială: 'A existat viaţă pe Marte?'", a adăugat ea.

Noul studiu a fost publicat într-o săptămână încărcată de evenimente legate de actualitatea spaţială.

Ne puteți urmări și pe Google News