Proprietarii de mașini riscă să se aleagă cu dosar penal. Situația care poate duce la mari probleme cu legea
- Nicolae Comănescu
- 12 februarie 2021, 06:40
Proprietarii de mașini trebuie să evite această situație, în urma căreia s-ar putea alege cu dosar penal și probleme uriașe.
Proprietarii de mașini ar putea să-și creeze mari probleme și să se aleagă cu dosar penal. Într-o situație în care ar putea fi încadrați drept complici la o infracțiune. Este vorba despre cazul în care autoturismul lor este condus de o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice. Dacă mașina a fost împrumutată cu bună știință, iar proprietarul avea cunoștință despre starea șoferului, atunci se face vinovat. Bineînțeles, în cazul în care oamenii legii pot demonstra acest lucru.
Proprietarii de mașini se pot alege cu dosar penal
Dacă mașina este împrumutată fără ca proprietarul să aibă cunoștință de starea de ebrietate a șoferului, acesta este absolvit de vină. Pentru persoanele care au consumat alcool, dosarul penal se întocmește la o alcoolemie de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.
Până anul trecut, nu exista în Codul Penal un articol care să specifice vina celui care își împrumută mașina unui șofer beat. Un precedent care a dus la lămurirea acestor cazuri a fost consemnat la Oradea. Acolo unde o instanță a cerut lămuriri de la magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Decizia a fost luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție
„Dacă, în condiţiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”. Spuneau magistrații de la Oradea.
Magistrații de la ÎCCJ au dezbătut această speță și au decis că se poate întocmi dosar penal pentru proprietarii vinovați. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală s-a pronunțat în acest caz. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, așadar este în vigoare.