Viitorul război electronic dintre SUA și Rusia, preocupare strategică

Viitorul război electronic dintre SUA și Rusia, preocupare strategică

Armata SUA cheltuie din ce în ce mai mult pe sistemele de război electronic, toate într-o încercare disperată de a ține pasul cu investițiile proprii ale Chinei și ale Rusiei în jammers sau dispozitive de bruiaj electronic. 

Un război electronic între SUA și Rusia naște îngrijorarea analiștilor militari. Aproximativ 10 miliarde de dolari pe care Pentagonul intenționa să-i cheltuiască în război electronic în fiecare an din următorii cinci ani nu ajută la fel de mult ca ar trebui, a explicat Centrul pentru evaluări strategice și bugetare într-un raport din noiembrie 2019. „Creșterea cheltuielilor EW (Electronic War sau Război Electronic) [Departamentul Apărării] ... nu este ghidată de o viziune coerentă a modului în care forțele SUA ar opera și lupta în [spectrul electromagnetic sau EMS] și este puțin probabil să producă îmbunătățiri semnificative împotriva Chinei și Rusiei, cei mai dificili concurenți ai armatei americane ”, au explicat experții CSBA, Bryan Clark, Whitney McNamara și Timothy Walton, citați de National Interest.

Pentagonul a publicat în 2017 o nouă strategie pentru investițiile din E.W. (Electronic War sau Război Electronic), care acoperă o gamă largă de programe pentru bruierea senzorilor și comunicațiilor inamice. Dar „noile tehnologii de război electronic în rețea, cognitive și agile, solicitate în strategia EW 2017, au trecut lent la tranziția către sistemele operaționale, iar cheltuielile [cercetării și dezvoltării] pentru punerea în funcțiune a acestor capacități se estimează că vor scădea timp de câțiva ani după [anul fiscal”. ] 2020 ”, au scris experții.

Finanțarea achizițiilor pentru echipamentul tipic pentru război electronic este în creștere, dar chiar și acele cheltuieli nu vor face prea multă diferență, au avertizat Clark, McNamara și Walton. „Deși se preconizează că achizițiile E.W. (Electronic War sau Război Electronic) vor crește până în 2024, acestea sunt concentrate în câteva programe centrate pe platformă, cum ar fi ALQ-249 Next Generation Jammer și SLQ-32 Shipboard E.W. Improvement Program. Aceste sisteme actualizează programele existente, dar nu modifică în mod fundamental modul în care forțele SUA operează în SME și reprezintă o abordare tradițională de contracare a mișcării pentru dezvoltarea capacităților militare. ”

Ne puteți urmări și pe Google News

Un război electronic între SUA și Rusia

Problema, au explicat experții, este că Pentagonul adoptă o abordare reacționară în planificarea investițiilor sale în E.W (Electronic War sau Război Electronic). „Tinde să aibă ca rezultat o listă cu soluții recomandate pentru a rezolva simetric fiecare lacună identificată în loc să identifice modalitățile prin care armata SUA ar putea obține un avantaj mai durabil împotriva adversarilor prin schimbarea propriei strategii și a conceptelor operaționale.”

Această abordare cedează inițiativa de dezvoltare a capacității adversarului, iar DoD (Departament of Defense sau Departamentul Apărării) poate necesita un deceniu sau mai mult pentru a umple golurile identificate, timp în care adversarii pot adopta noi concepte și capacități. Având în vedere deficiențele identificate de studiile anterioare ale capabilităților ED și [operațiunilor spectrului electromagnetic], o evaluare bazată pe decalaje ar recomanda, de asemenea, investiții sporite în capabilitățile EW și EMSO față de astăzi. ...

Pentagonul și-ar putea adapta cheltuielile din E.W pentru a profita de principalele puncte slabe ale rivalilor săi de top. Luați Rusia, de exemplu. „Armata rusă încearcă să creeze un sistem cuprinzător de război electronic [sistem de sisteme] ... conceput pentru a învinge în mod cuprinzător rețelele [comandă și control] ale armatei SUA”, au explicat experții CSBA.

„În acest scop, forțele terestre ruse primesc noi echipamente EW (Electronic War sau Război Electronic) până la nivelul de companie, care au funcționat eficient împotriva forțelor SUA și aliaților din Siria”. Ceea ce înseamnă că, într-un război terestru, forțele Kremlinului ar fi bine echipate pentru a bloca comunicațiile dintre SUA și aliați.

Dar forțele aeriene și navale rusești nu sunt atât de bine pregătite pentru războiul electromagnetic. „Eforturile armatei ruse de îmbunătățire a operațiunilor E.W. și EMS în rândul forțelor sale navale și aeriene au făcut mai puține progrese și ar putea împiedica capacitatea sa de a atinge nivelul de superioritate EMS pe care îl doresc liderii militari ruși”, se spune în raportului CSBA.

„În ciuda îmbunătățirilor rapide înregistrate în unitățile E.W. (Electronic War sau Război Electronic) observate în rândul forțelor terestre, doar o parte din reducerea militarilor rusești beneficiază de noi sisteme și experiență operațională, deoarece multe unități, nave și aeronave nu se rotesc în prima linie pentru modernizare și operațiuni.”