Alexei Navalnîi, viitorul președinte al Rusiei? Coșmarul lui Putin

Alexei Navalnîi, viitorul președinte al Rusiei? Coșmarul lui Putin

Alexei Navalnîi, viitorul președinte al Rusiei? Este o întrebare la care încearcă să răspundă mai mulți analiști occidentali.

Alexei Navalnîi, viitorul președinte al Rusiei? Acum, când Alexei Navalnîi se confruntă cu o lungă perioadă de închisoare, el ar putea deveni un simbol puternic al unui regim fără lege, care se teme de poporul său - și va energiza în continuare opoziția, scrie William Partlett, professor asociat al University of Melbourne.  

Activistul opoziției ruse Alexei Navalny a fost condamnat la doi ani, opt luni de închisoare într-o colonie de detenție pentru încălcarea condițiilor de probă ale unei condamnări cu suspendare pe baza unei condamnări din 2014, despre care susține că a fost motivat politic. Această decizie vine în urma unui al doilea weekend de proteste neautorizate în care mii de ruși au ieșit în stradă în sprijinul lui Navalny.

Acesta este un moment important pentru Rusia. Pentru a contracara acest lucru, Kremlinul va căuta să-l prezinte pe Alexei Navalnîi ca pe un simbol periculos al amestecului occidental în politica rusă. Succesul acestor mesaje concurente va juca un rol critic în determinarea faptului dacă opoziția la adresa regimului lui Vladimir Putin va putea să-și mențină creșterea spectaculoasă.

O represiune în creștere = Alexei Navalnîi viitorul președinte al Rusiei

De mulți ani, Rusia a fost un loc neobișnuit pentru politica de opoziție. În ciuda faptului că dominau mesajele oficiale de pe televiziunea tradițională și în (majoritatea) presei scrise, Kremlinul a permis un anumit grad de exprimare liberă online. Alexei Navalnîi a profitat de această libertate, expunând mai întâi corupția la nivel înalt ca blogger și apoi ca șef al organizației anticorupție din Rusia.

El și echipa sa au produs rapoarte voluminoase și au realizat videoclipuri virale care detaliază corupția la cele mai înalte niveluri ale politicii rusești. Aceste videoclipuri au generat milioane de clicuri.

Dar anul trecut a devenit evident că acest armistițiu dintre Kremlin și adversarii săi online se destrămă. Procentele din sondaje ale lui Putin au scăzut la valori minime istorice pe fondul unei economii stagnante și a răspunsului disfuncțional al guvernului rus la COVID.

Ca răspuns, Kremlinul a lansat un amplu proces de reformă constituțională, gestionat pe etape, care vizează proiectarea imaginii guvernanței puternice ca singura modalitate de a evita amenințările tot mai mari din Europa și Statele Unite.

Kremlinul contraatacă

În plus, Kremlinul și-a intensificat atacul asupra criticilor guvernamentali și grupurilor pentru drepturile omului, prin afirmațiile potrivit cărora ar fi „agenți străini” și restricționându-le operațiunile. Navalnîi și Fundația sa anticorupție s-au confruntat, de asemenea, cu hărțuirea tot mai accentuată. Apoi, în august, Navalnîi a fost otrăvit în timp ce vizita Rusia regională pentru a-și promova sistemul de „vot inteligent”, care îi ajută pe ruși să voteze tactic pentru candidații din opoziție, privând partidul de guvernământ Rusia Unită de voturi și slăbindu-i monopolul asupra puterii.

Poate că anticipând arestarea sa după întoarcerea din Rusia de la convalescența sa din Germania, Navalnîi a apărut personal pe YouTube descriind un plan foarte detaliat al unui palat de 1,3 miliarde de dolari SUA, presupus a fi construit pentru Putin la Marea Neagră. Acest videoclip a fost vizionat de peste 100 de milioane de ori și a transformat periile de toaletă de 700 de euro ale palatului - de patru ori pensia medie lunară din Rusia - într-un simbol al protestelor.

Agent occidental sau simbol al unei noi forme de politică?