Cea mai bizară ciumă care a lovit omenirea. Covid-19 pare o glumă

Cea mai bizară ciumă care a lovit omenirea. Covid-19 pare o glumă

„Choreomanie”, ciumă bizară despre care nu se cunosc foarte multe detalii a lovit Europa Evului Mediu în repetate rânduri.

Care este cea mai bizară ciumă care a lovit omenirea? Nu multă lume știe de existența ei.

Deși multă lume ar crede că pandemia de Covid-19 este printre cele mai rele orori care s-au abătut asupra noastră, nu este deloc așa.

În Europa a existat acum ceva vreme o ciumă mult mai bizară. A fost poreclită „ciuma dansului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba de perioada Evului mediu. Ciuma a lovit mai de mai multe ori la acea vreme.

Oamenii ieşeau brusc pe stradă şi dansau zile în şir, pînă leşinau de oboseală sau mureau. Acesta este motivul pentru care a fost numită „ciuma dansului”.

Nu se știe ce anume provoca această ciumă. Doctorii de pe atunci o numeau choreomanie. O denumire provenită de la de la grecescul „choros”, care înseamnă dans, şi „manie”, care înseamnă nebunie.

În popor, i se mai spunea şi Dansul Sfîntului Ioan sau Dansul Sfîntului Vitus.

O ciumă bizară a lovit o femeie ce a dansat timp de o săptămână

Era o zi călduroase de iulie, în anul 1518. Se întâmpla la Strasbourg. O femeie pe nume Frau Troffea a ieşit din casă şi a pornit, în paşi de dans, către centrul oraşului. Aceasta nu-și putea controla corpul.

În prima săptămînă i s-au alăturat 34 de oameni, iar după încă trei săptămâni mulțimea a adunat 400 de dansatori

Majoritatea persoanelor leșinau după câteva zile. Extenuarea își spunea cuvântul. La un moment dat lumea a început să moară de infarct. Sau de accidente vasculare, scrie Retetesivedete.

Cei mai mulţi leşinau după cîteva zile din cauza extenuării. Unii, însă, au început să moară de infarct, accidente vasculare sau pur şi simplu de epuizare.

Prima epidemie de dans a fost în 1021, la Kolbig, Germania de astăzi. După ce au oprit o slujbă de Crăciun, un grup de 12 ţărani au fost blestemaţi de preot să se lamenteze un an întreg pentru fapta lor. Într-o zi, aceştia au început să danseze în jurul bisericii. Relatările vremii spun că oamenii ar fi dansat luni de zile, timp în care patru dintre ei au murit. Până la urmă, doi episcopi au reuşit să-i oprească.

Citiți întregul articol pe Rețete și Vedete.