IICCMER a sesizat Curtea de Conturi cu privire la prejudiciul produs la nivelul instituţiei

IICCMER a sesizat Curtea de Conturi cu privire la prejudiciul produs la nivelul instituţiei

IICCMER a sesizat Curtea de Conturi cu privire la prejudiciul total produs în perioada 2015-2018 la nivelul instituţiei şi va cere recuperarea acestuia.

IICCMER.  Raport privind situația Penitenciarului Râmnicu Sărat, aflat în administrarea IICCMER.

Institutul demarează o cercetare administrativă pentru stabilirea prejudiciului total produs la nivelul IICCMER. Şi va recurge la recuperarea acestuia în condițiile legii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va demara o cercetare la propunerea Curţii de Conturi. Unde se doreşte stabilirea prejudiciului total produs în perioada 2015-2018 la nivelul instituţiei.

Situaţia Penitenciarului Râmnicu Sărat, aflat în administrarea IICCMER, se prezintă astfel:

Cu privire la imobilul de la Râmnicul Sărat situația la începutul anului 2020 se prezenta astfel:

– nu exista nicio persoană responsabilă de proiectul reabilitării Penitenciarului Râmnicu Sărat;

– în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a fost întreprinsă nicio acțiune / activitate aferentă proiectului;

– în bugetul pentru anul 2020 nu fuseseră prevăzute / solicitate fonduri şi, implicit, nu exista nicio sursă de finanţare pentru proiectul reabilitării penitenciarului sau pentru realizarea de documentaţii în acest sens;

– toate avizele și certificatele erau expirate (certificat de urbanism, autorizații de demolare, expertize etc.), semn al faptului că în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a existat nicio preocupare în acest sens;

IICCMER a sesizat Curtea de Conturi

Referitor la maniera în care a fost gestionată problematica penitenciarului Râmnicu Sărat în anii anteriori, s-a constatat că în perioada 2015-2018 - IICCMER a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi lucrări de proiectare nefinalizate în lucrări de investiţii.

Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse. Respectiv la implementarea proiectului de investiţii, fiind imobilizate fonduri de la bugetul de stat în sumă de 1.887.450 lei.

Această sumă reprezintă cheltuieli care nu şi-au atins scopul, conducerea IICCMER neasigurându-se de utilizarea creditelor bugetare în condiţii de bună gestiune financiară şi de efectuarea de cheltuieli cu respectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, se precizează în raport.

Reabilitarea Penitenciarului Râmnicu Sărat şi transformarea imobilului în muzeu de interes naţional rămâne unul dintre obiectivele fundamentale ale IICCMER, menţionat ca atare inclusiv în proiectul de buget al IICCMER pe anul 2021. Pentru anul 2021, IICCMER a solicitat deja suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervenţiilor de urgenţă la acoperişul închisorii", precizează sursa citată.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901, de la înfiinţare până în 1938, aceasta "găzduind" deţinuţi de drept comun cu pedepse de până la doi ani.  Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Ne puteți urmări și pe Google News