Reformă în MAI. Ministrul Lucian Bode confirmă dezvăluirile EVZ: Urmează schimbări radicale

Reformă în MAI. Ministrul Lucian Bode confirmă dezvăluirile EVZ: Urmează schimbări radicale Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că una din prioritățile mandatului este organizarea unor concursuri transparente, care să blocheze accesul împuterniciților pe funcții. De altfel, ministrul a confirmat ceea ce a dezvăluit EVZ: urmează schimbări radicale în MAI.

Lucian Bode dorește o reformă în MAI! Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marți seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” de la B1, că își dorește să rezolve problema împuterniciților pe funcții din cadrul Ministerului.

Planurile ministrului Lucian Bode: ”Nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI”

Oficialul dorește să fie organizate concursuri în mod transparent, la care să participe persoane bune pregătite. ”Nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI”, a dat asigurări actualul ministru. Acesta a subliniat că trebuie reconstruită încrederea în sistemele publice în România.

”Este absolut obligatoriu să reconstruim încrederea în sistemele publice în România. Ecosistemul de ordine și siguranță publică, pentru a avea credibilitate, are nevoie de un management performant. Are nevoie de resurse umane și financiare corect dimensionate".

Ne puteți urmări și pe Google News

MAI va organiza concursuri care să atragă specialiștii

Demnitarul a explicat că un prim pas al său, în sensul reconstruirii încrederii în sistemele publice, va fi să aducă în față și să prezinet pe cei care își fac datoria față de cetățeni.

"Vă asigur că eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI (…) Îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, să avem conducerea de la vârful ministerului și să eliminăm una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul în ceea ce privește managementul lui, problema împuterniciților pe funcții. Sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent astfel încât la aceste concursuri să participe cât mai mulți oameni bine pregătiți, specialiști”, a spus ministrul.

Citiți și: Schimbări mari la Interne. Pleacă Bogdan Despescu, Raed Araft e încă în cărți. Schimbări importante în conducerea centrală a ministerului Afacerilor Interne (MAI) 

Oficialul a vorbit despre soluțiile avute în vedere pentru rezolvarea problemei deficitului de personal din MAI.

”Eu sunt conștient că vulnerabilitatea cea mai mare a unui sistem public este resursa umană. Dacă ea este insuficientă, neperformantă și are și probleme de integritate, colapsul acelui sistem este garantat. (...) Noi ne confruntăm de ani buni cu un deficit major de personal, având două cauze majore: ieșirile din sistem, pensionarea într-un număr foarte mare. Avem astăzi aproximativ 87.800 de pensionari în sistem. A doua cauză e numărul mic de școlarizare în raport cu sistemul. În ultimii 5 ani, au plecat 30.000 de persoane din sistem. În aceste condiții, deficitul de personal este unul major pe fiecare ramură în parte și putem acționa pe mai multe paliere”.

Printre soluțiile menționate se numără finalizarea unui concurs pentru trecerea în corpul ofițerilor a agenților care îndeplinesc condițiile legale. Au fost avut peste 18.700 de solicitări pe 2.086 de poziții. Alt element care trebuie luat în calcul este creșterea cifrelor de școlarizare în toate instituțiile de învățământ MAI. O a treia direcție este încadrarea specialiștilor din surse externe și limitarea ocupării funcțiilor de conducere prin împuternicire, a precizat Bode.