Trebuie completat formularul 212. ANAF va fi cu ochii pe români

Trebuie completat formularul 212. ANAF va fi cu ochii pe româniSursa: Arhiva EVZ

ANAf a publicat în Monitorul Oficial al României formularul 212. Formularul se referă la declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

ANAF va fi cu ochii pe români dupa 25 mai dacă nu completați formularul 212. Noul formular va fi folosit pentru declararea veniturilor din 2020. În funcție de veniturile declarate se vor plăti sau nu impozite. În plus, persoanele fizice vizate îl pot complete și pentru estimarea veniturile din 2021.

Ce presupune formularul 212

Potrivit ANAF, în noul formular 212 au fost introduse două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale. Aceste obligații datorate de către contribuabili sunt prevăzute de OUG nr. 30/2020.

„Introducerea a două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili pentru indemnizațiile de la stat. Acestea sunt prevăzute de OUG nr. 30/2020 (indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate întreruptă), și de OUG nr. 132/2020 (indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate redusă)”, se arată pe siteul avocatnet.ro.

Ce facilități oferă ANAF

Pentru ajutoarele date de stat, autoritățile au adus recent mai multe clarificări privind tratamentul fiscal, prin OUG 226/2020

Astfel, noul formular conține și rubrică referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit, pentru persoanele fizice. Este important de știut că această faciloitate poate fi cerută pentru casele de marcat puse în funcțiune între 2018 și 2020.

Formularul 212 poate fi depus până la data de 25 mai 2021.

ANAF va fi cu ochii pe români

Declarația unică este formularul prin care românii își declară veniturile anuale contribuabilii, persoane fizice care realizează, venituri sau pierderi din Romȃnia sau/și din străinătate. Aceste persoane datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor din Codul Fiscal.

De asemenea, vor putea completa și depune Declarația unică și persoanele fizice care nu realizeaza venituri, dar care optează pentru plata CASS în vederea asigurării în sistemul public de sănătate.

Declarația unică are un dublu rol: aceasta este folosită pentru a declara veniturile anului anterior (finalizarea situației și stabilirea taxelor de achitat pentru anul anterior), dar și pentru a declara ce venituri sunt estimate în anul depunerii (pentru a estima și a plăti taxele pentru anul curent). PFA-urile pot achita taxele direct atunci când își finalizează situația pe anul anterior, dacă nu vor să le achite în baza estimărilor inițiale.

Ne puteți urmări și pe Google News