Vom trăi sute de ani? Savanții, la un pas de a obține rezultate fabuloase

Vom trăi sute de ani? Savanții, la un pas de a obține rezultate fabuloase

În fiecare an, începând din 1840, speranța de viață globală a crescut cu aproximativ trei luni.

Au apărut medicamente care pot trata îmbătrânirea. Poate nu vi se pare mult, dar există speranțe serioase că în următorii ani se va înregistra un salt semnificativ. Longevitatea unor animale demonstrează că acest lucru este posibil.n 2006, o broască țestoasă pe nume Harriet a murit în urma unui atac de cord într-o grădină zoologică din Australia. Avea, țineți-vă bine, 175 de ani. Harriet fusese luată din Insulele Galapagos de Charles Darwin în timpul călătoriei pe care acesta a făcut-o în jurul lumii pe HMS Beagle în anul 1835. Broasca țestoasă i-a supraviețuit lui Darwin mai bine de un secol. Și nu e numai atât. A avut o stare bună de sănătate până în ultimul an.

Misterele senescenței

Au apărut medicamente care pot trata îmbătrânirea. Secretul longevității broaștelor țestoase din Galapagos este „senescență neglijabilă”, scrie  Andrew Steele în cartea sa dedicată cercetărilor științifice care vizează  oprirea sau chiar inversarea procesului de îmbătrânire.

Ies la iveală poveștile de groază ale elitelor UE: „Toată lumea știa”

Dacă broaștele țestoase ca Harriet nu suferă consecințele debilitante ale bătrâneții asupra sănătății, oamenii nu sunt atât de norocoși. Nu numai că cei mai mulți dintre noi murim înainte de a ajunge la 100, dar cu timpul devenim din ce în ce mai fragili și expuși bolilor.

În timp ce riscul de moarte al țestoaselor din Galapagos rămâne mai mult sau mai puțin constant pe măsură ce îmbătrânesc, riscul nostru de moarte se dublează la fiecare opt ani. La 30 de ani, șansa de a muri în anul următor este una din 1 000; la 80 de ani, este una din 20.

Speranța noastră de viață s-a îmbunătățit, desigur, dramatic în ultimii 200 de ani. După cum spune Steele: „La 40 de ani, în 1800,  ai fi fost mort din punct de vedere statistic”.

Astăzi, 90% din populația lumii trăiește în țări în care speranța de viață depășește 60 de ani. De altfel, până în 2050, se estimează că, la nivelul populației globale, una din șase persoane va avea peste 60 de ani.

Visul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au visat să-și prelungească viața. Alchimiștii au încercat să descopere un elixir al nemuririi; călătorii au plecat în căutarea unor fântâni ale vieții veșnice. Celții sperau să descopere legendara țară Tir na nOg unde nimeni nu îmbătrânește și nu se îmbolnăvește.

Evident, cum unii erau gata să plătească averi pentru a-și prelungi viața, au apărut și mulți șarlatani.  În anii 1920, chirurgul franco-rus Serge Voronoff a câștigat o oarecare notorietate cu tehnica sa de preleva țesut din testiculele maimuțelor pentru a-l transplanta pe testiculele umane. Din păcate, metoda nu a funcționat.

Ce ni se întâmplă după moarte? Întâlnirea paranormală pe care a trait-o un bărbat în moarte clinică

Știința mileniului III speră să învingă moartea

Andrew Steele susține că astăzi savanții au o șansă reală să câștige bătălia. Noua știință se numește biogerontologie și oferă o perspectivă clară în ce privește prelungire a vieții De exemplu, metformina obișnuită în tratamentul diabetului este în prezent „un candidat de top pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Asta deși vor fi necesare multe alte încercări înainte ca meicamentul să poată fi prescris în siguranță.

Ne puteți urmări și pe Google News