Marea Britanie permite amestecarea vaccinurilor anti-COVID
- Adrian Pătrușcă
- 3 ianuarie 2021, 11:17
Guvernul de la Londra a autorizat ca oamenilor să li se administreze vaccinuri diferite la rapel, în anumite ocazii, în ciuda lipsei de dovezi privind eficiența amestecării dozelor.
Contrar strategiilor adoptate de alte țări, autoritățile britanice au declarat că cetățenilor li se va putea administra un amestec de două vaccinuri diferite anti-COVID-19, de exemplu atunci când, pentru a doua doză nu mai există același tip de produs pe stoc, potrivit directivelor publicate în seara Anului Nou.
„Dacă același vaccin nu este disponibil, sau dacă primul produs administrat este necunoscut, este rezonabil să oferim o doză din produsul disponibil local pentru a completa calendarul”, se arată în indicațiile autorităților, citate de Reuters.
Mary Ramsay, responsabilă cu vaccinarea în cadrul Serviciului Public de Sănătate din Anglia, a declarat că acest lucru nu se va produce decât în foarte rare ocazii și că guvernul nu recomandă amestecul vaccinurilor, care necesită cel puțin două doze administrate la un interval de mai multe săptămâni.
Mai bine amestecat decât deloc?
„Trebuie să fie făcute toate eforturile pentru a se administra același vaccin, însă, acolo unde acest lucru nu este posibil, este mai bine să se administreze o a doua doză dintr-un alt vaccin decât de loc”, a declarat Ramsay.
Potrivit cifrelor oficiale oferite de autorități, COVID-19 a ucis peste 74.000 de persoane în Marea Britanie, iar responsabilii sanitari se grăbesc să administreze vaccinurile, sperând ca astfel să pună capăt epidemiei, pe fondul temerilor că sistemul de sănătate ar putea fi copleșit de numărul mare de cazuri.
Marea Britanie a fost prima țară care a aprobat noile vaccinuri împotriva coronavirusului, autorizând în regim de urgență produsele de la Pfizer / BioNTech și AstraZeneca / Universitatea Oxford, luna trecută.
Cele două vaccinuri trebuie să fie administrate în două doze, la un interval de mai multe săptămâni, dar nu au fost concepute pentru a fi amestecate, precizează Reuters.
Nu există studii
Noile directive ale guvernului afirmă că „nu există nici o dovadă a interșanjabilității vaccinurilor anti-COVID, deși studii în această privință sunt în curs”.
Totuși, potrivit ghidului autorităților, deși trebuie făcute eforturi pentru a completa schema posologică a pacientului cu același vaccin, dacă pacientul prezintă „un risc ridicat imediat” sau poate fi considerat ca „puțin susceptibil să se prezinte din nou” (la vaccinat), atunci i se pot administra vaccinuri diferite.
Marea Britanie a stârnit controverse săptămâna aceasta, când și-a anunțat intenția de a întârzia administrarea vaccinului de rapel împotriva coronavirusului pentru ca mai multe persoane să beneficieze fie și de o protecție limitată oferită de prima doză.
Expertul american, dr. Anthony Fauci, a declarat vineri că el personal nu este de acord cu abordarea britanică, de a amâna a doua doză cu douăsprezece săptămâni.