Cum vă feriţi de OVID-19 la masa de Crăciun. Sfatul de aur al specialiştilor. Video

Cum vă feriţi de OVID-19 la masa de Crăciun. Sfatul de aur al specialiştilor. Video Cum să nu te îngrași de Crăciun și Revelion. Merită încercat acest truc.Sursa foto: EVZ

Cercetătorii din Japonia au ajuns la concluzia că oamenii care se strâng într-o cameră pentru a mânca împreună, cum va fi cazul la masa de Crăciun, pot scădea şansele de a contracta Covid-19 aerisind foarte bine acea încăpere.

Recomandarea lor pentru cei care preferă să păstreze tradiţiile de Crăciun şi să mănânce împreună alături de familia lărgită este să deschidă ferestrele când servesc preparatele. Se pare că aerul proaspăt îndepărtează particulele de noului coronavirus.

Cercetătorii au făcut testele într-o cameră de 4.9m x 3.7m (16ft x 12ft) și au rulat două versiuni ale simulării lor. Astfel, o testare s-a realizat cu respectiva cameră fost închisă şi fără ventilație, iar cealalată s-a făcut cu două ferestre și o ușă deschise 10 minute, fiecare.

Inginerii Hexagon apar în prim-plan

Inginerii companiei Hexagon (n.r. - lider global în domeniul senzorilor, software-ului și soluțiilor autonome) din Japonia au creat simularea ca parte a unui efort de educație publică. În videoclipurile create, cercetătorii marchează particulele expulzate din gura unei persoane în timpul respirației și vorbirii obișnuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru determină o răspândire relativ trecătoare a particulelor în comparație cu tusea sau strănutul. „Inginerii Hexagon din Japonia au creat simularea ca parte a unui efort de educație publică, pentru a ajuta autoritățile și publicul larg să înțeleagă cum să se protejeze cel mai bine pe ei înşişi și reciproc împotriva transmiterii Covid-19”, a declarat pentru MailOnline Keith Perrin, director industrial pentru Hexagon.

„Fiind japonezi, ei erau obișnuiți să se distanțeze social și să poarte echipament de protecţie personală când erau bolnavi, așa că erau interesați de alte aspecte”, a completat Keith Perrin. Practic, căldura din calorifere, mâncarea și oamenii care stau în jurul unei mese forțează particulele spre tavan, dar dacă există o ventilație insuficientă, ele nu mai au unde să se ducă și sunt forțate să se întoarcă în jos și să se învârtă în jurul camerei.

Atenţie, ventilaţia amplă este cheia

Cu toate acestea, dacă există o ventilație amplă de la ferestrele deschise, particulele sunt aspirate aproape imediat și sunt purtate departe de alte persoane. „O aerisire bună este cheia - asigurați-vă pur și simplu cât mai multe ferestre și uși sunt deschise pentru a ajuta circulația aerului și a preveni acumularea particulelor”, a spus dl Perrin.

„Distanțarea socială este importantă, indiferent de ventilația din cameră, dar nu este sigură - simularea neventilată arată că numărul de particule infectate se acumulează și se deplasează dincolo de distanța minimă recomandată de 2m, aşa că fluxul de aer din cameră este important pentru a maximiza eficacitatea distanțării sociale.

Cu toate acestea, la sfârșitul segmentului există câteva elemente care compară efectul unei ferestre deschise.” El dezvăluie că, pe baza calculelor, o persoană infectată într-o cameră neventilată ar continua să infecteze încă 6 persoane.

Cu toate acestea, într-o sală de mese medie ventilată, statistic nimeni altcineva nu ar fi infectat. „Acest efort simplu are ca rezultat o schimbare statistică semnificativă. Pentru a vă face o idee, pe parcursul a trei iterații de transmisie, presupunând condiții similare, din punct de vedere matematic sunt cu 215 persoane mai puține infectate!”

Cele mai importante concluzii

Micrografie electronică de transmisie a particulelor de virus SARS-CoV-2, izolate de la un pacient

Echipa de la Hexagon și-a folosit expertiza pe tot parcursul pandemiei pentru a le arăta oamenilor modul în care picăturile și aerosolii invizibili se pot răspândi fără ca oamenii să știe. Unul dintre videoclipurile lor arată cum este mai bine să înăbuși un strănut cu un cot decât să nu-l oprești deloc, dar chiar şi aşa poate pune în pericol oamenii din apropiere.

O altă vizualizare a arătat ce se poate întâmpla dacă o persoană nu poartă o mască în metrou sau în tren. Particulele de coronavirus expulzate din gura descoperită a unei persoane într-un spațiu îngust ca un coridor pot rămâne în spatele lor câteva secunde, avertizează alt studiu.

Descoperirea provine din simulări pe computer care arată cum se comportă particulele după ce au fost expulzate prin tuse de cineva care merge înainte. Aerul care se învârte și vârtejurile permit particulelor să plutească la înălțimea taliei în aer până la 5 metri în spatele persoanei infectate, punând probleme semnificative pentru distanțarea socială și crescând riscul de infecție pentru copii.

Ce au descoperit cercetătorii chinezi?

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe din Beijing au folosit un bărbat de 1,8 m (5 ft 11in) care mergea la 1,5 m / s (3,5 mph) ca exemplu. Au testat astfel ce s-ar întâmpla dacă respectivul tușea fără mască pe ambele spații deschise și, de asemenea, pe un coridor îngust.

Studiile anterioare s-au concentrat aproape exclusiv pe răspândirea particulelor infecțioase în locuri fără restricții. În noul studiu, ei au descoperit că atunci când se circulă în spații închise, picăturile din aer care transportă virusul mortal urmează un model specific, supranumit „modul detașat”.

Vizualizarea computerizată arată că particulele sunt aruncate în spatele unei persoane de curenții de aer realizați în timp ce merge și un nor de picături se separă de corp și formează o pată levitantă de aerosoli infecțioși la câțiva metri în spatele individului.

https://youtu.be/0uaj8o25XaI

sursa: dailymail.co.uk