Kim ar putea împinge SUA și China în război, la el acasă

Kim ar putea împinge SUA și China în război, la el acasă

Un conflict între Statele Unite și China, în Coreea de Nord, ar fi furtuna perfectă. Ceea ce pare de neimaginat nu este însă imposibil să nu aibă loc, avertizează specialiștii.

Războiul inter-coreean (1950-1953) a fost îngrozitor, dar a fost un război limitat la peninsula coreeană și nu a implicat utilizarea armelor nucleare. Un al doilea război coreean nu are astfel de garanții.

Adversari dotați cu arme nucleare, care luptă în zone urbane dens populate, ar putea provoca catastrofe umanitare la o scară pe care lumea nu a mai văzut-o niciodată.

Dar scenariul s-ar putea agrava și mai mult. Ultima dată când Statele Unite s-au luptat cu Coreea de Nord, Republica Populară Chineză (RPC) a intervenit cu efect distructiv. Războiul a durat trei ani, cu pierderi grele de ambele părți.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce China și Statele Unite au depus eforturi pentru a împiedica această catastrofă să se repete, cele două mari puteri rămân în dezacord cu privire la soarta Coreei de Nord, un dezacord care ar putea duce la război.

Războiul din Coreea s-ar putea relua din mai multe motive. Chiar și o prăbușire a regimului nord-coreean ar putea declanșa o escaladare la Phenian care să producă un conflict de putere, scrie The National Interest.

Rachetele omului-rachetă

Pe de altă parte, în ultimul an, tensiunile au crescut în ceea ce privește amploarea și progresul programelor de rachete nucleare și balistice ale lui Kim Jong-un.

Statele Unite consideră acest lucru, inclusiv atitudinea bombastică a lui Kim, drept o amenințare, iar nord-coreenii văd amenințarea americană ca potențial preludiu al războiului.

Acest lucru lasă cele două părți cu un stimulent amplu pentru a lansa un război preventiv una împotriva celeilalte. Astfel, războiul dintre Statele Unite și RPDC ar putea începe probabil cu un atac nord-coreean asupra Coreei de Sud sau a Japoniei sau cu un atac american asupra Coreei de Nord.

Este puțin probabil ca Beijingul să considere răspunsul SUA la un atac nord-coreean drept o cauză legitimă a războiului, cu excepția cazului în care răspunsul respectiv trece anumite linii roșii.

Aceste linii roșii ar putea fi similare cu cele stabilite de RPC în 1950, deși atât frica chineză față de Statele Unite, cât și afecțiunea chineză față de Coreea de Nord au scăzut de-a lungul timpului.

În mod similar, Statele Unite probabil că nu vor vedea nici un avantaj în prevenirea răspunsului Beijingului, atacând direct China. Totuși, Beijingul are puțin interes să vadă forțele SUA de-a lungul râului Yalu. Dacă China crede că SUA au greșit prostește într-un război sau au împins Coreea de Nord într-un război preventiv, prin atitudine, atunci atitudinea Beijingului ar putea deveni mai belicoasă.