Evenimentul Zilei > Actualitate > Generalul de Villiers: „Franța se îndreaptă către un război civil”
Generalul de Villiers: „Franța se îndreaptă către un război civil”

Generalul de Villiers: „Franța se îndreaptă către un război civil”

Pierre de Villiers, fost șef al Statului Major al armatei franceze, a avertizat că Franța poate ajunge la un război civil, din cauza islamiștilor radicali și a violenței urbane crescânde.

Generalul de Villiers, care a ținut prima pagină a presei când a demisionat din fruntea armatei Franței, în 2017, din cauza tăierilor din bugetul Apărării operate de președintele Macron, a avertizat că o varietate de factori ar putea arunca țara într-un război civil.

Potrivit generalului, climatul social era tensionat în Franța încă dinaintea pandemiei de coronavirus și a carantinelor impuse de guvernul francez.

„Să nu ne facem iluzii în privința izolării, care este ca un capac pus peste o oală în clocot: climatul actual este, în cel mai bun caz, sumbru și, în cel mai rău, exploziv. În orice caz, este instabil. Peste tot, sărăcia și mânia cresc”, a declarat Pierre de Villiers pentru Le Parisien.

Șase crize suprapuse

„Și șase crize se suprapun una peste alta: de sănătate, de securitate, economică, financiară, geostrategică și, evident, politică”, a declarat generalul, care a adăugat că Franța ar putea atinge în scurt timp punctul de basculare.

„Situația se poate schimba în mod lent sau foarte rapid, dacă există o scânteie ca în 1789 sau 1914. Franța este o veche democrație, o țară matură, dar a avut întotdeauna mari dificultăți de a se reforma. A făcut-o adesea prin explozii, prin rupturi.”

Și generalul a adăugat:

„Franța are pace de 75 de ani. Noi, militarii, nu dorim război. Știm ce înseamnă. Temerea mea este războiul civil. Când un profesor este decapitat în fața liceului sau când sunt asasinate trei persoane care tocmai se rugaseră în biserică…”, a spus el, evocând recentele atentate teroriste de la Yvelines și Nisa.

Integrarea dușmanului?

Generalul de 64 de ani, al cărui nume este vehiculat tot mai insistent ca posibil candidat în alegerile prezidențiale din 2022, a evocat și problema islamiștilor radicali și a altor persoane care detestă Franța, notând că ar fi nevoie de generații întregi pentru integrarea lor.

„Recuperarea tinerilor de 20 de ani care detestă Franța, care sunt apropiați de salafiști, nu poate fi nici simplă, nici rapidă. Sarcina este colosală. Dar avem o altă opțiune? Politica trebuie să fie arta de a acționa pe termen lung.”

Potrivit unui raport al serviciilor de informații, dezvăluit anul acesta, cel puțin 150 de cartiere și zone din Franța sunt „luate ostatice” de islamiștii radicali.

„Nu putem face față”

Fratele generalului, fostul secretar de stat Philippe de Villiers, a afirmat că în 2018 generalul îl avertizase pe președintele Macron în legătură cu instabilitatea crescută din unele zone ale țării.

„Dacă suburbiile vor da naștere la noi tulburări sociale, mai violente, nu vom avea nici un mijloc de a face față: ducem lipsă de mijloace, ducem lipsă de mijloace. Aceasta este realitatea situației politice franceze”, i-ar fi spus generalul lui Macron, potrivit fratelui său.