Uniunea Europeană vrea să scoată agricultura românească din zona Evului Mediu. Care sunt marile piedici
- Nicolae Comănescu
- 23 decembrie 2020, 11:57
Există mai multe propuneri făcute de oficialii de la Bruxelles pentru că micile ferme din țara noastră să se dezvolte.
În România există în acest moment aproximativ 3 milioane de fermieri agricoli, dar doar un sfert dintre ei beneficiază de subvențiile acordate de Uniunea Europeană. În ultimii zece ani, numărul fermelor (gospodăriilor) a scăzut cu 1 milion. Chiar și în aceste condiții, țara noastră cele mai multe exploatații agricole de pe „Bătrânul Continent”, aproximativ 3.400.000.
„Din cele 13.000.000 de ha teren agricol sunt declarate la APIA, anual, în jur de 9.000.000 ha. Diferența aparține unor proprietari care or nu sunt eligibili, fiindcă dețin suprafețe de teren agricol mai mici de 1 ha, or nu au intenționat, din varii motive, să depună cerere unică de plată. Există o categorie consistentă de agricultori care evită contactul cu autoritățile, fie din cauza birocrației, fie din cauză că desfășoară o activitate la limita legii”, conform lantulalimentar.ro.
Să ajute fermele mici
Sursa citată menționează că majoritatea acestor mici ferme, chiar și cele care primesc subvenții, au doar un rol simplu de subzistență și nu sunt orientate către producție pentru piață. La polul opus sunt poziționate marile ferme, care s-au dezvoltat logisitc în primul rând pentru că au atras fonduri sub formă de subvenții.
În aceste condiții, pentru a ajuta și micile ferme, oficialii de la Uniunea Europeană propun statului român mai multe măsuri:
Grijă pentru fermierii sezonieri
- să ajute fermele mici, cu potențial mare de dezvoltare; plățile directe ar trebui direcționate mai aplicat și mai eficient către această categorie de fermieri; - să investească în crearea serviciilor de bază (sănătate, transport și educație ) acolo unde lipsesc sau sunt precare; - să contribuie la crearea unor oportunități economice, inclusiv pentru persoanele defavorizate; - să ia în considerare și să acționeze pentru a realiza egalitatea de gen, astfel încât și femeile să beneficieze, fără discriminare, de salarii, pensii și de dreptul de a lua decizii; - să-i protejeze pe lucrătorii agricoli, în special pe cei sezonieri sau nedeclarați; - să-i sprijine pe tineri să preia exploatațiile agricole; - să sprijine înființarea și dezvoltarea IMM în mediul rural ( în 2016 funcționau în mediul rural 35.000 de întreprinderi ); - să stimuleze asocierea fermierilor și digitalizarea fermelor.