Evenimentul Zilei > Politica > Partidele și-au cheltuit subvențiile în disprețul legii. Unde s-au topit 50 de milioane de euro
Partidele și-au cheltuit subvențiile în disprețul legii. Unde s-au topit 50 de milioane de euro

Partidele și-au cheltuit subvențiile în disprețul legii. Unde s-au topit 50 de milioane de euro

Inspectorii Curții de Conturi și ai AEP au descoperit nereguli în cheltuirea subvențiilor acordate de stat la aproape toate partidele politice.

Anul acesta, în conturile formațiunilor politice au fost virate subvenții, de la bugetul de stat, în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro, conform informațiilor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă. Banii, însă, nu au fost cheltuiți în conformitate cu prevederile legale.

În urma verificărilor efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă cât și Curtea de Conturi au fost descoperite nereguli în ceea ce privește cheltuirea fondurilor, la mai toate partidele politice. Acestea au alocat banii și au dispus cheltuieli fără să țină cont de prevederile legii partidelor.

PSD a achiziționat pachete de vacanțe turistice, însă nu se știe cine a beneficiat de ele și a plătit mese calde pentru angajați, achiziții care nu sunt prevăzute în lege.

Din fondurile primite de la stat, USR a acordat diurne de deplasare unor membri, la valoare maximă, plăți care nu sunt acoperite, de asemenea, de legea partidelor.

Nici liberalii nu au fost mai chivernisiți cu banul public. PNL a achitat, din subvenți, o parte din datoriile istorice, fără să dețină, însă, facturi sau alte documente justificative.

În acest moment există mai multe anchete în curs, la DNA, pentru felul în care au fost cheltuți banii la PNL și PSD. În cazul în care se dovedește că banii au fost cheltuiți ilegal, cei responsabili ar putea fi acuzați de furt.

În acest sens, pentru a evita apariția altor situații de acest fel, președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Constantin Mitulețu, a declarat că vor fi stabilite noi reguli în ce privește alocarea banilor către partidele politice și cheltuirea acestora.

„Autoritatea Electorală dezvoltă în această perioadă o aplicație în vederea transparentizării procesului de utilizare a banilor din fondurile proprii, adică din veniturile private, cât și din veniturile din subvenții”, a spus Florin Constantin Mitulețu, președintele AEP.

Astfel, oricine poate vedea ce bani au cheltuit partidele precum și informațiile despre controalele efectuate de autorități, acestea urmând să fie disponibile pe finantarepartide.ro, după cum relatează Antena3.

PSD pregătește încă o lovitură pentru Guvern: „Au găsit calea cea mai proastă

Război total PSD – PNL, din cauza tentativei liberale de revocare a Renatei Weber