Solistiţiul de iarnă 2020. Tot ce trebuie să știți despre cea mai întunecată zi a anului

Solistiţiul de iarnă 2020. Tot ce trebuie să știți despre cea mai întunecată zi a anului

Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal apare atunci când unul dintre polii Pământului își are înclinația maximă departe de Soare. Se întâmplă de două ori pe an, o dată în fiecare emisferă (nord și sud).

Deşi iarna din punct de vedere meteorologic începe de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă, respectiv mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. Solstițiul de iarnă 2020 va avea loc pe 21 decembrie, la ora 12.02 (ora României). Va fi cea mai scurtă zi din an, cu 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea va fi de 15 ore și 10 minute.

Soare la miezul nopții şi Noaptea Polară

Fiind cea mai lungă zi a anului, înseamnă, de asemenea, că oamenii din zonele de la sudul Cercului Antarctic spre Polul Sud vor vedea Soarele la miezul nopții, adică au 24 de ore de lumină, în această perioadă a anului.

Pentru oamenii din emisfera nordică, solstițiul din decembrie marchează exact opusul, ziua anului cu cele mai puține ore de lumină. La nord de Cercul Polar Arctic spre Polul Nord nu există deloc lumina directă a soarelui în această perioadă a anului.

Mântuitorul s-a născut în cea mai lungă noapte a anului

Ne puteți urmări și pe Google News