Balul cu costume și măști de la Palatul Regal. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 19 decembrie 2020, 06:41
În weekend ai un eveniment de care depinde cum îţi vei petrece vacanţa de iarnă, cu cine vei petrece zilele libere. Bazează-te pe instinct, fii calm, zâmbitor şi competent şi poţi câştiga!
19,20 decembrie
Balul cu costume și măști de la Palatul Regal. HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR
Pe 19 decembrie s-au născut Edith Piaf, Leonid Brejnev, Bronislav Huberman, Ion Sima, George Enache. Pe 20 decembrie s-au născut Robert Van der Graaf, Uri Geller, Kiefer Sutherland, Gigliola Cinquetti, Marian Râlea, George Apostu, Venjamin Costache.
Tradiţional, pe 19 decembrie este Ajunul Ignatului. În această noapte creaturile nopţii conduse de vrăjitoare malefice umblă să ia belşugul casei. De aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, a hambarelor şi a curţii. (Speranţia).
Marele antropolog şi etnograf german Julius Lips arăta similitudinea unor obiceiuri dintre diferitele popoare. Se referea la cerşetorie.
Pe la sfârşitul neoliticului au apărut în ţinuturile noastre europene primele acumulări de produse, în special alimente pentru iarnă. Cei mai harnici şi mai abili reuşeau să facă rezerve pentru iarnă. Alţii, din diverse motive, între care se găsea şi lenea, nu puteau să pună nimic deoparte. Cam pe la timpul solstiţiului de iarnă cei urgisiţi de soartă nu mai aveau cum să-şi procure de ale gurii şi urlau, în sensul propriu al cuvântului, de foame. Cete de „urlători” înconjurau sălaşurile celor mai norocoşi.
Cei "bogaţi" împărţeau puţinul lor cu ceilalţi, unii răniţi de animale sălbatice sau triburi duşmane, alţii cu prea mulţi copii. Dar, uneori, se lăsa cu jaf şi omor.
Trecând vremea, „urlătorii” s-au transformat în „colindători”. Sărăcimea şi puturoşii satului „colindau” pe cei harnici şi avuţi ca să primească şi ei ceva de hrană. Dacă nu primeau, „urlau”, fluierau, înjurau şi scuipau – blesteme ţărăneşti de pasaj.
Dâra de mei şi de sare are rolul unei bariere magice. Sarea şi meiul sunt produse, reprezintă rodul unei munci! Hărnicia împotriva lenei. Rodul muncii împotriva obrăzniciei leneșilor.
Cerşetoria rituală, în mii de ani, a luat forme din ce în ce mai sofisticate, preluând motive creştine şi devenind, prin lungimea în timp a practicării ei, un obicei folcloric. Acum, o țigăneală grețoasă.
Dar, rămâne tot cerşetorie!