Brexit: pe când un acord? Toate reperele calendarului au dispărut. Sau aproape
- Iuliu Vlădescu
- 16 decembrie 2020, 03:00
LA LIBRE BELGIQUE: De vreme ce nu a fost nici 15 octombrie, nici începutul lui noiembrie, nici 13 decembrie, care este până la urmă data limită la care Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie sa încheie un acord privind viitoarea lor relaţie?
Duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul britanic, Boris Johnson, le-au cerut negociatorilor să facă „un efort suplimentar”. Efort, cu ce durată? La această întrebare nimeni nu mai riscă să dea un răspuns precis care să fie apoi dezminţit de fapte.
„Zilele următoare sunt importante”, le-a spus negociatorul şef al Uniunii, Michel Barnier, ambasadorilor celor 27, luni dimineaţa, la Bruxelles, fără a preciza numărul de zile. Trei? Patru? Şapte? Mai multe?
O dată limită este fixată şi cunoscută, finalul, pe 31 decembrie 2020 la miezul nopţii, perioadei de tranziţie post-Brexit, la sfârșitul căreia Regatul Unit va părăsi uniunea vamală şi piaţa internă şi va înceta să aplice legislaţia Uniunii Europene. Va fi peste 17 zile.
Or, până atunci trebuie ca eventualul acord detaliat pe 700 de pagini să fie examinat de jurişti, să fie tradus în cele 23 de limbi din UE, apoi să fie examinat de Parlamentul britanic, statele membre şi Parlamentul European, care trebuie să-l ratifice pentru ca el sa intre în vigoare la 1 ianuarie.
Răbdarea Parlamentului European este pusă la grea încercare
În Parlamentul European, chiar dacă grupurile politice îşi interzic să afirme că este deja prea târziu, se crede deja că este o misiune imposibilă. Trebuie să ne aşteptăm ca deputaţii europeni să refuze să treacă la o ratificare în grabă, după ce nu au avut decât câteva zile pentru a studia acordul, deşi de obicei acest gen de proces se întinde pe minim două luni.
„La Libre Belgique” a aflat din surse credibile că mai multe grupuri intenţionează să fixeze pentru duminica viitoare data limită dincolo de care Parlamentul va considera că nu mai este posibil să se ratifice un acord înainte de sfârşitul anului, chiar dacă există îndoieli privind fermitatea acestei poziţii. Ar trebui să se ştie mai mult cu ocazia dezbaterilor pe care Parlamentul European le va consacra vineri negocierilor şi adoptării măsurilor de urgenţă propuse de Comisie.
Circulă ideea, puţin apreciată de Comisie şi de Parlament, că un acord aprobat tardiv ar putea intra în vigoare provizoriu, înainte de a fi ratificat. Ar dura oricum ceva timp să se pună de acord cele două părţi asupra modalităţilor acestei opţiuni.
Poate că va trebui să se treacă printr-o scurtă perioadă de haos provocat de un no deal dacă acordul nu va fi finalizat la timp. Doar dacă cele două părţi nu convin să extindă perioada de tranziţie, ceea ce şi una şi cealaltă au exclus categoric. Până acum. "Să se arate creativi", spune o sursă parlamentară.
Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR