Au apărut primele nume. Cum poate arăta Guvernul Cîțu

Au apărut primele nume. Cum poate arăta Guvernul Cîțu

Sâmbătă încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru viitorul guvern de coaliție PNL - USR PLUS - UDMR. Cine ar putea face parte din viitorul cabinet condus de Florin Cîțu.

Deși liderii partidelor politici au anunțat că negocierile pentru viitorul guvern de coaliție vor începe abia sâmbătă, pe surse se vehiculează deja numele unor potențiali miniștri și portofoliile pe care le vizează. Așa cum se întâmplă de fiecare dată în asemenea situații, pentru fiecare poziție de ministru sunt vehiculate câte două sau trei nume. Cert este că aceste negocieri se anunță destul de intense, dat fiind că liberalii nu vor să cedeze prea mult, iar ceilalți potențiali parteneri de coaliție nu se mulțumesc cu foarte puțin.

O primă întâlnire a liderilor celor trei formațiuni politice a avut loc deja, joi dimineața, însă cu acest prilej nu s-a stabilit foarte multe lucruri. Reprezentanții PNL, USR PLUS și UDMR au avut o primă discuție cu președintele Klaus Iohannis și au stabilit să propună un viitor guvern cât mai suplu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse politice, liberalii pornesc negocierea de la ideea formării unui guvern cu 18 ministere, însă totul depinde de cum vor evolua discuțiile. În prezent, România are 16 ministere, ceea ce înseamnă că vor fi înființate alte două ministere. Se vorbește despre spargerea Ministerului Economiei și a Transporturilor, astfel încât să fie mai multe portofolii de împărțit.

Ce se pune pe masa negocierilor

PNL nu dorește să renunțe la controlul asupra guvernării și la ministerele esențiale, în special cele care gestionează bugete foarte mari, iar USR PLUS își dorește mai multă putere, astfel încât să nu deconteze, la finalul celor patru ani, o guvernare în care au participat doar cu numele.

Alianța USR PLUS își dorește Justiție sau Finanțele, două dintre pozițiile cheie din guvern, în vreme ce liberalii nu vor să renunțe la Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare. În plus, PNL mai dorește și șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Conform informațiilor care circulă în aceste zile, liberalii ar fi dispuși să renunțe la ministerele Educației, Sănătății, al Agriculturii, al Muncii, al Tineretului și Sportului și al Culturii. De asemenea, ar putea fi înființate alte două portofolii care să fie partenerilor de coaliție – Turism și Comunicații.

Pe de altă parte, USR PLUS își dorește Finanțele, Dezvoltarea, Justiția și, într-o oarecare măsură Internele sau Munca. La rândul său, UDMR ar putea nominaliza miniștri la Cultură (minister care i-a aranjat pe cei de la UDMR în fiecare guvernare), Mediu și Sănătate.

De asemenea, liberalii ar dori să le ofere maghiarilor și Educația, un cartof extrem de fierbinte. Acest lucru ar putea fi o problemă. Un ministru maghiar la Educație ar putea provoca vii proteste în rândul opoziției dar și a societății civile, în special a celei care promovează naționalismul.