Premierul lui Iohannis schimbă garda de la Guvern. Barna și Firea îl resping

Premierul lui Iohannis schimbă garda de la Guvern. Barna și Firea îl resping Sursa: Arhiva EVZ

Președintele Klaus Iohannis a ales premierul care va conduce viitorul guvern al României rezultat după constituirea noii majorități parlamentare. Nicolae Ciucă, în prezent premier interimar și ministru al Apărării.

Șeful statului le va supune decizia sa liderilor PNL. Nicolae Ciucă operează deja precum un premier plin. Un premier desemnat interimar doar pentru trei săptămâni nu ar fi fost interesat să facă schimbări majore în aparatul Guvernului.

La prima oră a zilei, Nicolae Ciucă i-a cerut șefului Secretariatului General al Guvernului (SGG), Antonel Tănase să-și dea demisia. Dorință îndeplinită. De fapt, premierul interimar a cerut tuturor șefilor din SGG să-și prezinte demisiile, dincolo de cea a șefului SGG care are rang de ministru. Este vorba despre trei secretari generali adjuncti cu rang de secretari de stat și de un corp alcătuit din alți secretari de stat ai instituției.

Lista lui Ciucă: schimbă SGG, Cancelaria, Corpul de Control al Guvernului

Potrivit unor demnitari PNL din Executiv, Cancelaria primului ministru este următoarea instituție aflată în atenția premierului interimar Nicolae Ciucă. În zilele următoare sunt așteptate demisiile demnitarilor care compun instituția: șeful Cancelariei cu rang de ministru, trei secretari de stat și 15 consilieri de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și Corpul de Control al primului ministru s-ar afla pe agenda operativă a lui Nicolae Ciucă. Instituția este condusă de un secretar de stat. În prezent, de Daniel Dragoș Tănăsoiu.

Toate aceste instituții se află, potrivit legilor în vigoare, sub coordonarea directă a premierului. El numește, el schimbă șefii instituțiilor.

Alegerea făcută la Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, pentru funcția de viitor premier al guvernului care se va forma în jurul PNL este calculată. Ministrul Apărării, persoană civilă, are o imagine de ministru tehnocrat. El a intrat în PNL doar de două luni. După alegerile parlamentare din 6 decembrie a devenit senator PNL de Dolj.

Are profilul unui om serios, ferm, care impune respect celor din jur. Profil necesar pentru un premier care va conduce un guvern de coaliție în care miniștrii politici vor încerca să-și impună agenda de partid ca fiind superioară agendei ministeriale. Profil care va impune și opoziției parlamentare decență și seriozitate.

În plus, este o persoană în care Klaus Iohannis are încredere. În anul 2015, președintele l-a numit pe Nicolae Ciucă șef al Statului Major General.

Dan Barna și Gabriela Firea îl resping pe Ciucă drept viitor premier

Nu întâmplător, marți, atât liderul Alianței USR-Plus Dan Barna cât și Gabriela Firea, lider al PSD au contestat foarte vocali posibila desemnare a lui Nicolae Ciucă ca premier al viitorului executiv de coaliție care va guverna România. Ambii, cu același mesaj, ca și cum ar fi fost colegi în același partid: ,,Soluția militarizată nu este cea mai bună”.

Alegerea lui Klaus Iohannis are mai multe ținte. Imaginea lui Nicolae Ciucă de profesionist în domeniul militar, fost șef al Statului Major și general de armată care a activat pe teatre de operațiuni și în misiuni de luptă în Afganistan și Irak, place oamenilor. Oameni care cred în valori naționale, care caută astfel de repere și pe care nu le regăsesc în compoziția clasei politice.

Lista de premieri a PNL cuprinde mai multe nume: Nicolae Ciucă, liderul PNL-Bihor Ilie Bolojan, ministrul de Finanțe Florin Cîțu, europarlamentarul Sigfried Mureșan.