Care este profilul alegătorilor AUR şi de unde au venit cele mai multe voturi

Care este profilul alegătorilor AUR şi de unde au venit cele mai multe voturi

Surpriza de proporţii de la alegerile de duminică 6 decembrie vine din partea partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care a primit foarte multe voturi din diaspora.

Alegerile parlamentare 2020 au avut loc duminică, 6 decembrie 2020. Surpriza de la aceste alegeri vine din partea partidului AUR care a reuşit să intre în Parlamentul României. Partidul AUR s-a clasat pe locul trei în diaspora, imediat după USR PLUS și PNL, potrivit rezultatelor parțiale obținute după centralizarea a 87,6%% dintre secții de votare din afara granițelor.

Votanţii AUR sunt: Bărbaţi tineri cu studii medii

Acesta este profilul alegătorului care a ales să voteze cu Alianţa pentru Unirea Românilor, conform datelor exit poll obţinute de CURS - Avangarde la alegerile de duminică. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost votată de mai mult de 500.000 de români, din totalul celor peste 5 milioane care s-au prezentat la vot.

Potrivit analizei CURS - Avangarde, profilul votanţilor AUR este următorul:

-Cei mai mulţi votanţi AUR sunt bărbaţi -Cei mai mulţi votanţi sunt din categoria 18 - 30 de ani -Majoritatea votanţilor au liceu şi şcoală postliceală -După mediul în care trăiesc, votanţii AUR se împart aproximativ egal între urban şi rural -Unde a obţinut AUR cele mai bune scoruri: Transilvania, Moldova, Muntenia, Bucureşti Potrivit rezultatelor parţiale oficiale prezentate de BEC de la ora prânzului, Alianţa pentru Unirea Românilor a obţinut 9,38% (532.827 de voturi) la Camera Deputaţilor şi 9,26% (539.236 de voturi) la Senat. Iar în diaspora, partidul AUR a obținut un sfert dintre voturile românilor după centralizarea rezultatelor din 742 dintre cele 751 de secții de votare din afara granițelor: Camera Deputaților: AUR – 24,9% (57.976 voturi). Senat: AUR – 24,9% (58.141 voturi)

Cum a comentat UDMR despre această surpriză

 Senatorul Tanczos Barn susține că partidul AUR nu își are locul în Parlamentul României în anul 2021 din cauza acțiunilor și declarațiilor împotriva comunității maghiare din țară, şi spune: „Am afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta, cu formaţiuni politice care sunt în acelaşi partid politic la nivel european sau grup politic, familie de partide politice, la nivel european. UDMR este interesat de formarea unui astfel de guvern şi în cazul în care vom fi invitaţi, vom purta cu siguranţă negocieri cu partidele care fac parte din PPE. N-aş vrea să spun că nu negociem. Aşteptăm să fim întrebaţi dacă vrem să participăm la guvernare, trebuie să vedem şi decizia preşedintelui Iohannis, care va desemna un premier şi în cazul acesta, cu siguranţă, vom purta aceste negocieri. Linia de 5% de care trebuie să treacă partidele de la coada clasamentului e o zonă destul de interesantă, nu ştim cum se va finaliza după numărătoarea voturilor această intrare în Parlament pentru PMP, care face parte din aceeaşi familie politică ca şi noi, nu ştim ce se va întâmpla cu Pro România şi noi sperăm să se finalizeze într-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiară. În ceea ce priveşte partidul AUR, nu credem că aceste acţiuni şi aceste declaraţii, de multe ori împotriva comunităţii maghiare, îşi au locul, din nou, în 2021, în Parlamentul României”, a afirmat Tanczos Barna, potrivit  Agerpres.