Va fi Italia prima țară liberă de Covid? Ce trebuie să știe românii din Peninsulă
- Andreea Vlad
- 30 noiembrie 2020, 16:50
Țara din Europa cel mai lovită de pandemie, la debutul acesteia, Italia a pus la punct o serie de măsuri menite să sporească nivelul de imunizare al populației.
Cetățenii italieni care se vor vaccina anti-Covid vor fi înregistrați într-o bază de date și vor beneficia de permise care ar putea fi indispensabile atât pentru călătoriile interne, cât și pentru cele internaționale.
Parlamentul Italiei va prezenta miercuri planul strategic pentru vaccinarea anti-Covid, prin persoana ministrului Sănătății, Roberto Speranza. Acesta include și o secțiune referitoare la permisul care le oferă italienilor posibilitatea de a călători dintr-o regiune în alta și peste hotare, permis care se va elibera după vaccinare, după vaccinare, scrie publicația Il Giornale, citată de Gandul.
Planul strategic pentru vaccinarea anti-Covid, care va fi prezentat miercuri în Parlament de către ministrul Sănătății Roberto Speranza, include și o secțiune referitoare la permisul care le oferă italienilor posibilitatea de a călători dintr-o regiune în alta și peste hotare, permis care se va elibera după vaccinare, potrivit Il Giornale.
Persoanele care vor primi vaccinul
Guvernul din peninsulă speră să se poată vaccina cât mai mulți oameni, într-un timp foarte scurt, începând cu luna ianuarie. Operațiunea ar putea fi începută cu vaccinul Pfizer – 3,4 milioane de doze pentru 1,7 milioane de persoane – care va ajunge în 300 de spitale și azile de bătrâni.
Planul strategic prevede că primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul de sănătate, apoi angajații din azilurile de bătrâni. Campania va continua cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani, apoi a celor peste 75 și se va continua apoi cu grupele de vârstă din ce în ce mai mici. De asemenea, vor fi vaccinați și tineri, care, însă, suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili în fața virusului.
Permis special pentru deplasări și călătorii
Toți subiecții vaccinați ar trebui incluși într-un registru special, o bază de date care va fi utilă în primul rând pentru monitorizarea potențialelor reacții adverse. În al doilea rând, același registru va fi utilizat și pentru eliberarea permiselor care ar putea fi necesare pentru călătoriile în țară și străinătate.
În acest sens, la câteva săptămâni după vaccinare, se vor efectua teste serologice pentru a verifica dacă vaccinul administrat a avut efectul dorit, și anume producerea de anticorpi împotriva Covid-19. În caz contrar, vaccinarea va trebui repetată, cel mai probabil cu un alt produs.