Alegeri parlamentare 2020. STS implementează tehnologia blockchain
- Mihnea Talau
- 27 noiembrie 2020, 23:03
Specialiștii Serviciului de telecomunicații Speciale (STS) au dezvoltat și au implementat soluția tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, se arată într-un comunicat remis de biroul de presă al instituției.
„Sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare 2020, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020, au implementată tehnologia blockchain.
Această soluție complementară de ultimă generație garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral.
Specialiștii STS au dezvoltat și au implementat soluția tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea și transparența acestora. Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.
Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă.
Informațiile vor fi făcute publice, în timp real
Toate informațiile vor fi făcute publice, în timp real, pe site-ul web https://voting.roaep.ro și vor putea fi accesate de oricine este interesat.
STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate. Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale. După testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare, pe data de 1 decembrie a.c., în conformitate cu prevederile legale, se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.
SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal: - verifică dacă persoanele au drept de vot, potrivit legii; - semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu; - prezintă date statistice privind prezența la vot pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro; - nu are nicio implicare în procesul de numărare a voturilor. Președintele secției de votare decide dacă îi permite alegătorului să își exprime dreptul de vot.
SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale: - asigură managementul procesele-verbale, verificate, validate și certificate de oficiile electorale și birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central. - procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votării sunt scanate de către statisticienii din stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fișierele rezultate sunt încărcate în SICPV. Acestea vor fi puse la dispoziția publicului pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro”, se arată în comunicatul STS.