COVID și Lupta de Rasă: Se pregătește vaccinarea după culoarea pielii

COVID și Lupta de Rasă: Se pregătește vaccinarea după culoarea pielii

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut ca persoanele care fac parte din minoritățile etnice să aibă acces cu prioritate la vaccinul anti-COVID.

Primarul progresist a afirmat că așa-numiții BAME (Black, Asian, Minoriy Ethnic – negri, asiatici, minorități etnice) trebuie să fie plasați în fruntea listei de priorități a celor vaccinați, din cauza faptului că aceștia sunt mai afectați de COVID decât ceilalți.

Vorbind la radio BBC, luni seara, Khan a afirmat:

„Sistemul Național de Sănătate și Serviciul Public de Sănătate din Anglia lucrează la stabilirea criteriilor pentru persoanele care primesc primele vaccinul. În principal, este vorba de vârstă. Însă am cerut să se țină seama și de factori suplimentari, iar aici sunt incluse îngrijorările pe care le am pentru londonezii negri, asiatici, minorități etnice, care au suferit în mod disproporționat în timpul valului de morți din martie, aprilie, mai și iunie.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Și primarul, care face parte el însuși dintre minoritățile etnice, a adăugat:

„Îngrijorarea mea este că la Londra există o ezitare mai mare la vaccinare decât în alte părți ale țării – rata de vaccinăriîmpotriva variolei, rujeolei, HPV este mai mică la Londra decât în alte părți ale țării.”

„Rasism structural”

Și Sadiq Khan a conchis:

„Așa că unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem este să le dăm londonezilor încredere că merită să se vaccineze, și de asemenea să ne asigurăm că cei mai vulnerabili – cei la care probabilitatea este cea mai mare să ia virusul și, Doamne ferește, să moară – să fie vaccinați primii.”

În august, Khan semna un editorial în The Guardian, în care afirma că „rasismul structural” este cauza ratei mari a mortalității în rândurile minorităților etnice, în Marea Britanie.

„Chiar dacă poate fi inconfortabil pentru unii să recunoască, nu putem ignora barierele discriminării și rasismului structural care există în societatea noastră și care contribuie ca minoritățile etnice să aibă o probabilitate mai mare de a suferi de sărăcie, de a avea probleme de sănătate și slujbe nesigure și prost plătite”, a scris Khan, pe care „rasismul structural” nu pare să-l fi împiedicat să ajungă primarul capitalei Marii Britanii.

Ideea că „rasismul structural” ar reprezenta un factor determinant în rata mortalității COVID a fost respinsă de consilierul guvernamental, dr. Raghib Ali, care este și Cercetători Clinic Principal la MRC Epidemiology Unit de la Universitatea Cambridge.

În octombrie, doctorul Ali afirma că „rasismul structural nu este o explicație rezonabilă” pentru mortalitățile diferite în funcție de etnie.

„Dacă rasismul structural ar fi o problemă importantă, nu vreau să spun că nu există, dar dacă ar fi o problemă importantă în problemele de sănătate, ar fi normal ca acest lucru să se reflecte nu doar în cazurile COVID, ci și în alte boli.”

„Vaccinați imigranții”

Pe de altă parte, Antonio Vitorino, directorul general al Oficiului Internațional pentru Migrații, a adresat joi Uniunii Europene să garanteze accesul la viitoarele vaccinuri anti-COVID imigranților prezenți pe teritoriul său, informează AFP.

„Provocarea cu care se confruntă statele membre ale UE este de a garanta accesul la vaccin tuturor persoanelor de pe teritoriul său, nu doar cetățenilor lor, ci și tuturor refugiaților, persoane deplasate și imigranți care se găsesc în Europa”, a afirmat oficialul într-o videoconferință despre imigrație și azil.

„Nu este vorba doar de a proteja drepturile umane ale acestor imigranți, dar este și o chestiune de securitate națională și de bunăstare a ansamblului populațiilor țărilor de primire”, a mai spus Vitorino.