Tragedia de la Piatra Neamț. Ancheta a fost preluată de procurorul de la Colectiv

Tragedia de la Piatra Neamț. Ancheta a fost preluată de procurorul de la Colectiv

Ancheta cu privire la incendiul produs la Spitalul Județean din Piatra Neamț va fi preluată de procurorii Marius Iacob și criminalistul Mihai Ilie, din cadrul Parchetului General.

Cei doi procurori ai Parchetului General, Mihai Ilie și Marius Iacob, desemnați să preia cercetările de la Piatra Neamț au condus investigațiile în cazurile incendiilor de la Maternitarea Giulești, din 2010, și de la Colectiv, din 2015.

Inițial, ancheta a fost deschisă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț care s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar în care a început urmărirea penală în rem pentru ucidere din culpă. Cazul a fost preluat, însă, potrivit unui comunicat de presă, de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin Secția de urmărire penală și criminalistică.

Un număr de zece persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte, între care și medicul de gardă, au fost rănite, într-un incendiu puternic care a izbucnit, sâmbătă seara, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Din primele cercetări se pare că focul a izbucnit de la un scurtcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Neregulile au împiedicat acreditarea

Directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Marius Filip, a declarat că Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț urma să intre în procedură de acreditare anul viitor.

Potrivit sursei citate, la ultima evaluare, însă au fost constatate mai multe nereguli, în special în ceea ce privește elaborarea și implementarea unui plan de prevenire a incendiilor și de evacuare a pacienților și a personalului medical.

„Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respective. Are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire”, a declarat Marius Filip, conform Digi24.