Evenimentul numărul 1 în snookerul din România. Începe turneul Marius Ancuța
- Mihnea Talau
- 12 noiembrie 2020, 12:32
Cel mai important eveniment de snooker din România, turneul Marius Ancuța Classic (MAC) va debuta pe 19 noiembrie 2020, la RST Snooker Club. Este cea de-a treia ediție a prestigiosului turneu dedicat marelui comentator care a încetat din viață în 2018, Marius Ancuța.
La acest concurs vor participa cei mai buni jucători din România, dar și jucători veniți din alte țări precum Republica Moldova, Turcia. Turneul face parte din categoria competițiilor de elită, alături de RST Masters și dorește să aducă un omagiu celui mai mare ambasador al snooker-ului din România, Mario, așa cum îl alintau apropiații.
Câștigătorul va acumula 2000 de puncte în Clasamentul General, va obține un premiu în valoare de 25% din totalul fondului de premiere, și cel mai important, va avea posibilitatea de a deține trofeul Marius Ancuța pentru cel puțin un an!
Ce s-a întâmplat la precedentele doua ediții ale turneului
Atât la ediția din 2019, cat la cea din 2018, am avut parte de același câștigător, Rares Sinca, el reușind și cel mai mare break la una dintre competiții (2019 – 71 de puncte). La ediția din 2018, cel mai mare break al competiției i-a aparținut lui Constantin Mateescu (63 de puncte). Va reuși oare Rareș Sinca să își apere trofeul pentru a doua oară la rând? Aceasta este marea întrebare la această ediție, iar răspunsul îl vom afla duminica 22 noiembrie în direct pe pagina oficială de facebook a clubului (RST Snooker Club - Facebook), dar și pe canalul de youtube (RST Snooker Club - YouTube).
Cine este favoritul
Rareș Sinca este lider în Clasamentul General Provizoriu și pleacă cu prima șansă la adjudecarea trofeului, însă Paul Croitoru își dorește să își ia revanșa în fața lui de la ultima finală disputată.
Pe lângă cei doi, există și alți jucători care au câștigat turnee sau au disputat finale în ultimii ani și care au șanse la trofeu precum: Sorin Crăciun, Ștefan Ilinca, Cosmin Postole, Ionuț Chircu, Vladislav Grădinari. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc duminică după disputarea finalei iar trofeul va fi înmânat de Raluca Moianu, cea care i-a fost alături lui Mario atât la bine cat și la greu.
Din păcate în acest an din cauza pandemiei turneul va avea loc fără spectatori în sală respectând așadar toate Ordinele Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății și toate directivele autorităților pentru combaterea luptei împotriva Covid-19; dar așa cum se menționează mai sus competiția va putea fi urmărită în sistem livestreaming pe pagina oficiala de facebook a clubului (RST Snooker Club - Facebook), dar și pe canalul de youtube (RST Snooker Club - YouTube). Toate informațiile și rezultatele despre turneu le găsiți pe pagina organizatorului RST www.snookerbucurești.ro .
Unde are loc competiția și cine poate participa
Cele 4 mese de snooker STAR din clubul de snooker RST (Dna. Ghica, 167, București) vor fi gazda celei de-a treia ediții MAC. Asociația RST Snooker Club a fost cea care a demarat acest proiect în memoria lui Mario deoarece înainte de activitatea de antrenorat pe care Mario o desfășura la club Mario a fost foarte apropiat de cei care au pus bazele asociației Rareș, Paul, Cosmin și Florentin.
Această competiție este deschisă tuturor iubitorilor de snooker care doresc să ia parte la turneu nefiind obligatorie apartenența la un club de snooker. Înscrierea se face accesând www.snookerbucuresti.ro și completând formularul de înscriere. Pentru confirmarea înscrierii se achită o taxă de participare în valoare de 70 RON.
Cine a fost Marius Ancuța?
Când vorbești despre snooker-ul din România primul nume care îți vine în minte este cel al lui Mario. În calitate de comentator la Eurosport, singurul canal ce transmite snooker în Romania, dar și de jucător și antrenor, Mario a fost cel mai mare ambasador al acestui sport atât de necunoscut în România anilor 2000. Pe lângă meseria lui de bază, cea de doctor stomatolog, el și-a dedicat o mare parte din cariera profesională snooker-ului.
Printre marile realizări ale lui Mario se numără certificarea de antrenor WPBSA (Organizația Mondială ce conduce snooker-ul profesionist), dar și construirea unui club de snooker la standarde internaționale. Mario a contribuit semnificativ la realizarea singurelor evenimente demonstrative din București și Cluj la care au participat cei mai mari sportivi pe care i-a avut vreodată acest sport: Ronnie O’Sullivan, Stephen Hendry, John Higgins, Steve Davis, Jimmy White (jucătorul favorit al lui Mario), Mark Williams, Judd Trump, Neil Robertson.
Mario a fost, este și va rămâne acea persoană căruia trebuie sa ii mulțumim pentru nebunia de a promova un sport atât de diferit pe meleagurile noastre.