Rusia. Putin preia controlul în Nagorno-Karabah

Rusia. Putin preia controlul în Nagorno-Karabah

Soldaţii ruşi vor rămâne cel puţin cinci ani în Karabah să se asigure că nu va reizbucni un nou conflict.

Trupele ruseşti de menţinere a păcii trimise în Nagorno-Karabah anunţă că au preluat controlul unui coridor esenţial pentru legăturile Armeniei cu regiunea separatistă.

Potrivit acordului de încetare a focului încheiat între Armenia şi Azerbaidjan, Erevanul îşi retrage forţele, azerii păstrează zonele recucerite, iar soldaţii lui Putin vor rămâne cel puţin cinci ani în Karabah să se asigure că nu va reizbucni un nou conflict.

În confomitate cu acordul privind încetarea luptelor în Nagornîi Karabah, semnate de liderii din Rusia, Armenia şi Azerbaidjan, în ultimele 24 de ore au fost transferaţi în Karabah 414 militari din contingentul rus de menţinere a păcii, alături de 54 de blindate şi maşini militare, opt elicoptere şi două drone, a anuntat şeful Direcţiei Operaţii a Statului Major Rus, general Serghei Ruţkoi, scrie Rador.

Ne puteți urmări și pe Google News

În total, din contingentul de pace vor face parte 1.960 de militari ruşi înarmaţi, 90 de TAB-uri, 380 de maşini militare şi alte tipuri de tehnică de luptă.

Potrivit generalului Ruţkoi, militarii ruşi au preluat deja controlul aupra coridorului strategic care uneşte Armenia de Karabah, de joi  posturile de observaţie urmând să fie desfăşurate în zona de sud pentru a apăra populaţia civilă.

Potrivit acestuia, luptele în Karabah au încetat, forţele armene şi azere rămânând pe poziţiile ocupate în momentul semnării acordului trilateral.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitiri Peskov, a declarat miercuri că desfăşurarea în Nagorno-Karabah a unor forţe de pace mixte ruso-turce, despre care vorbeşte preşedintele azer Ilham Aliev, nu au fost niciodată subiect de discuţii.