Evenimentul Zilei > International > LE SOIR: Cazul Navalnîi: CEDO condamnă din nou Rusia pentru „tratamente degradante”
LE SOIR: Cazul Navalnîi: CEDO condamnă din nou Rusia  pentru „tratamente degradante”

LE SOIR: Cazul Navalnîi: CEDO condamnă din nou Rusia pentru „tratamente degradante”

Moscova este din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou marţi Rusia pentru „tratamente degradante” aplicate lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Victimă, la sfârşitul lui august a unei otrăviri a cărei responsabilitate el i-o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi şi un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltrataţi când au fost reţinuţi în timpul unei manifestaţii, pe 6 mai 2012 la Moscova. Ei intenţionau atunci să denunţe fraude electorale comise, după părerea lor, la scrutinul prezidenţial din martie 2012 din Rusia.

Încălcarea Convenţiei europene a drepturilor omului

Cei doi au fost apoi deţinuţi timp de o noapte la postul de poliţie, apoi condamnaţi administrativ pentru refuzul de a se conforma somaţiilor legale ale poliţiei, tot potrivit CEDO.

Curtea cu sediul la Strasbourg a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate şi siguranţă, la un proces echitabil ca şi libertatea de reuniune.

Ea precizează că s-a bazat pe un video al reţinerii opozantului, postat pe internet şi arătând că poliţiştii au „răsucit braţul dlui Navalnîi şi l-au făcut să strige”, estimând că aceste „manevre de reţinere” „nu erau strict necesare” de vreme ce el nu opunea „rezistenţă vizibilă”.

Pentru rest, curtea subliniază că a examinat „în alte cazuri similare” privindu-l pe Aleksei Navalnîi aceleaşi chestiuni de drept, nevăzând deci „motive de a se ajunge la concluzii diferite” în acesta.

Potrivit deciziei sale, Rusia va trebui să-i plătească 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi şi 7.500 lui Vadim Gunko pentru prejudiciu moral.

CEDO a dat numeroase decizii care condamnă Rusia pentru hărţuirea suferită de Aleksei Navalnîi, avocat de profesie şi militant anticorupţie, în special în noiembrie 2018 când formaţiunea sa supremă, Marea cameră, a recunoscut în prezenţa opozantului caracterul „politic” al multiplelor arestări al căror obiect a fost.

Rusia a mai fost condamnată de CEDO

În octombrie, CEDO a condamnat deja Rusia pentru piedici puse libertăţii de reuniune şi tratamente degradante aplicate manifestanţilor la aceeaşi manifestaţie din 6 mai 2012.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost creată la Strasbourg în 1959 de statele membre ale Consiliului Europei. Ea are misiunea de a studia şi statua în legătură cu încălcările Convenţiei europene a drepturilor omului care îi sunt raportate. (Rador)