Obamacare ajunge din nou la Curtea Supremă! Biden acuză republicanii de cruzime
- Antonia Hendrik
- 11 noiembrie 2020, 02:30
Este pentru a treia oară când ACA, numită și Obamacare, revine în fața Curții Supreme.
După două ore de argumente exprimate prin conferință video, curtea părea să se îndrepte spre o hotărâre care să spună că, chiar dacă o parte a legii nu mai este valabilă, restul din aceasta să fie lasată aşa cum este în prezent. Cel puțin doi dintre conservatorii instanței - judecătorul șef John Roberts și judecătorul Brett Kavanaugh - păreau să sugereze că vor vota pentru păstrarea restului legii.
Administrația Trump și mai multe state conduse de republicani cer instanței să anuleze legea, la 10 ani după ce a fost adoptată, putând avea impact asupra a milioane de americani. În cazul în care Roberts și Kavanaugh, cel puțin, ar fi de partea celor trei liberali ai curții, legea ar rămâne intactă.
Reacţia lui Joe Biden
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat marţi că decizia republicanilor de a contesta la Curtea Supremă Obamacare, reforma sistemului de asigurări de sănătate, care extindea semnificativ accesul la serviciile de îngrijire medicală, este pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil, relatează DPA.
Acest caz reprezintă cea mai recentă încercare a ideologilor de extremă-dreapta de a face ceea ce au eşuat în mod repetat să facă mult timp, a spus el într-un discurs despre Affordable Care Act, aşa cum este cunoscută oficial legea privind reforma sistemului de asigurări de sănătate, adoptată în timpul mandatului lui Barack Obama.
Această încercare de a evita dorinţa poporului american, verdictul instanţelor din trecut şi deciziile Congresului este, în opinia mea, pur şi simplu o cruzime şi dezbină în mod inutil, a spus Biden într-un discurs susţinut în fieful său din Wilmington.
El a mai declarat că disputa va stabili dacă asigurările de sănătate pentru mai mult de 20 de milioane de persoane vor fi eliminate în mijlocul celei mai mari pandemiei din ţară din utimul secol.
Biden a promis că odată ce îşi va prelua mandatul în ianuarie, administraţia sa va spori semnificativ măsurile de protecţie în cazul serviciilor de sănătate, le va aduce americanilor o asigurare universală şi va reduce costurile cu serviciile de sănătate cât de repede va fi omeneşte posibil, informează Agerpres.