RAINEWS: Covid. Conte: "Guvernul nu are bagheta magică".

RAINEWS: Covid. Conte: "Guvernul nu are bagheta magică".

„Această a doua fază este descrisă ca un val violent care depășește cu mult așteptările prudente ale altor țări europene” subliniază premierul

RAINEWS (Italia), 9 noiembrie 2020 - "Nu căutăm scuze: putem și trebuie să facem mai mult. Dar nici nu am stat cu mâinile în sân", spune Giuseppe Conte în scrisoarea trimisă cotidianului La Repubblica după ce a citit, explică el, "Naufragiu. De ce cel de-al doilea val al pandemiei Covid a măturat Italia", ancheta cu care Repubblica reconstituie - uneori cu accente critice - ultimele luni de gestionare a urgenței Covid 19 în Italia". "Acest guvern nu are o baghetă magică, însă de când a început pandemia şi-a suflecat bine mânecile cămăşii. Trebuie să recunoaștem că avem de-a face cu un tsunami care zguduie întreaga Europă, punând toate țările în dificultate" explică Conte. „Cu sprijinul CTS am făcut intervenții pentru a permite italienilor să plece în vacanță și turismului să repornească, grație protocoalelor obligatorii, pentru a garanta siguranța atât pe plajă, cât și în restaurante”, reamintește premierul, referindu-se la măsurile luate în vară. "Regulile nu au fost întotdeauna respectate, să nu ignorăm realitatea. Însă guvernul nu a susținut niciodată reluarea diferitelor activități fără prudență și diverse precauții. Ne amintim de controversa privind deschiderea cluburilor: însă guvernul nu a dat niciodată undă verde; dimpotrivă, odată ce a constatat creșterea curbei epidemiologice, a făcut tot posibilul pentru a-i convinge chiar și pe cei mai reticenți guvernatori să dispună închiderea acestora".

"Lucrăm pentru a scoate țara din această suferință" "Este o abordare singulară, de înțeles pentru logica celor care doresc să alimenteze controversele politice. În orice caz, nu mă alătur celor care vând zilnic panacee la un preț bun. Am încercat mereu să fim ceea ce ne impun aceste luni dificile: femei și bărbați care știu că au o mare responsabilitate, acaea de a lucra pentru a scoate țara din această suferință. Și continuăm să facem acest lucru”.

"Dpcm și decretele ne-au permis să protejăm economia" Potrivit lui Conte, "Dpcm și decretele dintre iulie și august ne-au permis să prelungim măsurile restrictive și, în același timp, să protejăm economia noastră, care se recuperează semnificativ", subliniind "controversele privind prelungirea stării de urgență" din 29 iulie. „Această a doua fază este descrisă în mare parte ca un val violent care depășește cu mult așteptările prudente ale celorlalte țări europene. Această descriere, pe de altă parte, nu s-ar aplica Italiei: pentru mulți, dimensiunea și efectele acestui al doilea val ar fi atribuite exclusiv responsabilităților celor care guvernează. Este o abordare singulară, de înțeles în logica celor care doresc să alimenteze controversele politice ", scrie premierul care nu vrea să se alăture" celor care vând zilnic panacee la preț bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu